Piersi kaczki w aksamitnym sosie


Składniki:
2 piersi dużej młodej kaczuszki
oliwa i masło do smażenia
sól
pieprz
ocet balsamiczny
Sos:
3 łyżki śmietany kremowej
3 łyżki koniaku lub brandy
drylowane wiśnie z zalewy
Przygotowanie:
Mięso lekko marynujemy, nacierając solą zmieszaną ze świeżo zmielonym pieprzem w proporcji pół na pół i kropiąc niezbyt obficie octem balsamicznym. Odstawiamy, pod przykryciem, w chłodne miejsce ma godzinkę.
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy piersi po 10min z każdej strony, odstawiamy. Lekko przechłodzone mięso kroimy w cienkie plastry, trzymamy pod przykryciem.
Do tłuszczu ze smażenia dodajemy 3 łyżki wody, zagotowujemy, drewnianą łyżką zeskrobujemy zasmażony na patelni tłuszcz. Do powstałego sosu kładziemy plastry kaczki i na niewielki ogniu dusimy, aż mięso będzie miękkie. Wykładamy za pomocą łyżki cedzakowej na wygrzany półmisek, trzymamy w cieple. Do sosu dodajemy kremową śmietanę, mieszamy energicznie, aż sos stanie się pulchny, wręcz aksamitny, dodajemy koniak lub brandy, mieszamy. Gorącym sosem zalewamy plastry mięsa, boki półmiska obtaczamy wiśniami. Smacznego

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Piersi kaczki w aksamitnym sosie - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł