Pikantne filety z matiasa z grillowanymi ziemniakami




  • konto usunięte




Pikantne filety z matiasa z grillowanymi ziemniakami

składniki:
-40 dag filetów z matiasa,
-3-4 ziemniaki,
-olej do grilla.
Marynata:
-4 łyżki oliwy,
-mała czuszka,
-2 ząbki czosnku,
-sok z cytryny,
-pieprz.
Sos:
-łyżeczka kaparów,
-5 łyżeczek oliwy,
-4 płaty suszonych pomidorów w zalewie oliwnej,
-łyżeczka miąższu z cytryny,
-1-2 fileciki anchois,
-kilkanaście świeżych listków kolendry.
Dekoracja:
-2 pomidory,
-liście pokrojonej sałaty,
-sól,
-pieprz,

sposób przygotowania:
Czosnek przecisnąć przez praskę, czuszkę pokruszyć, zmiksować z pozostałymi składnikami marynaty. Filety ze śledzi- najlepiej norweskich - włożyć do zalewy i odstawić na 12 godz. w chłodne miejsce. Ziemniaki ugotować w łupinach na półtwardo, pokroić na grube plastry i upiec na grillu elektrycznym wysmarowanym olejem. Suszone pomidory drobno pokroić, anchois posiekać i rozetrzeć, wymieszać z oliwą, cytryną, ziołami i kaparami. Sparzone pomidory obrać i pokroić na cząstki. Filety ułożyć na gorących ziemniakach, udekorować solą i pieprzem, polać aromatycznym sosem. Życzę smacznego!!




 


3
Oceń
(2 głosów)

 

Pikantne filety z matiasa z grillowanymi ziemniakami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł