Pikantny sos

/ 3 komentarzy



  • konto usunięte




Witajcie. Nie wiem jak Wy, ale dla mnie okres zimowy nieodzownie teleportuje mnie zarówno myślami jak i ciałem/żołądkiem do kuchni. Tak tak ... to najlepszy okres aby uzupełnić kaloriie, które napewno przydadzą sie podczas zimnych chwil spędzonych nad wodą. Uwielbiam gotować i odkrywać nowe smaki a ten proponuję jako dodatek do smażonych ryb.Wspaniale komponuje się z większymi sztukami, gdzie możemy sie delektować dużymi kęsami mięsa. Tak wiec szczupak, sandacz czy też dorsz będzie wspaniale się komponował z moim 'spice devil dip'.
Do wykonania sosidła (na 2-3 osób) potrzebujemy:
3 żółtka
2 - 3 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka musztardy (sarepska lub chrzanowa)
0,5 łyżeczki musztardy francuskiej (całe ziarna gorczycy)
2 ząbki czosnku (średnie)
3 krople tabasco
Natka pietruszki
sól i pieprz do smaku
Sposób przyżądzenia:
Do żółtek dodajemy olej i np. za pomocą małego mixera urabiamy jak majonez.Można to wykonać także ręcznie. Gotowa konsystencja powinna być kremowa jak majonez.Teraz dodajemy kolejno musztardę i mieszamy, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, natkę posiekanej pietruszki (można ją nabyć bez problemu - ja mrożę na zimę) oraz sól i pieprz do smaku. Na końcy diabelskie tabasco

Teraz możesz zanurzyć kawałek dobrze usmarzonej ryby i cieszyć się jej smakiem.

Taki dip/sos świetnie podkreśla smak ryby a dodatkowo daje uczucie rozgrzania. Obecność czosnku sprawia, że dodatkowo uodparniamy organizm oraz odstraszamy wampiry. Nie polecam jako dodatek do obiadu jedzonego w pracy:)
Pozdrawiam i życzę piekielnych doznań
Bartek

 


4.6
Oceń
(19 głosów)

 

Pikantny sos - opinie i komentarze

góralgóral
0
Dzięki za przepis, wypróbuje go jak tylko wpadnie mi w ręce większa sztuka, tak jak piszesz ;)
piąteczka!!!!!!!!!!
(2010-01-06 19:23)
użytkownik26413użytkownik26413
0
Napewno  sprobuje !!!!! Poczekam  do  wiosny  jak  swieża  rybka  wpadnie . (2010-01-16 19:24)
Mateo19517Mateo19517
0
Bardzo dziekuję za te informacje muszę coś złowić  i wypróbować  ten przepis oczywiscie 5
(2010-02-02 16:44)

skomentuj ten artykuł