Piwny piernik wielkopolski


Piwny piernik wielkopolski

-500g mąki krupczatki
- szklanka płynnego miosu
-4 jajka
-3/4 szklanki cukru
-szklanka jasnego piwa
- 250g dobrej margaryny
-garść mieszanych bakalii
-porcja przyprawy do pierników
-łyżeczka sody oczyszczonej
-sól
-tarta bułka
-tłuszcz do nasmarowywania formy
-ewentualnie torebka polewy do ciast(czekoladowa lub orzechowa)

Przygotowanie:

Skórkę pomarańczową i orzechy drobno posiekać. Rodzynki dokładnie umyć i namoczyć w odrobinie piwa. Miękką margarynę zmiksować z cukrem, dodając kolejno żółtka, a następnie po łyżce miód i piwo wymieszane z przyprawą do pierników.Mąkę przesiać z sodą i powoli wsypywać do masy piwnej, stale mieszając , i uważając , aby nie powstały grudki. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z ciastem, dodając bakalie. Dwie podłużne keksowe foremki natłuścić i zasypać tartą bułką. Wstawić do nagrzanego piernika 200 stopni i piec około 50 minut. Gotowy piernik można posmarować polewą , przygotowaną według przepisu na opakowaniu.

 


5
Oceń
(2 głosów)

 

Piwny piernik wielkopolski - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł