Zaloguj się do konta

Placek drożdżowy z bakaliami

Placek drożdżowy z bakaliami

Składniki(30 porcji):
3 szklanki mąki tortowej;
5 dag drożdży;
szklanka mleka;
5 żółtek;
szklanka cukru pudru;
1/2 kostki masła lub masła roślinnego (12,5 dag);
szczypta soli;
szklanka drobno posiekanych bakalii (morele, figi, daktyle, rodzynki, pozbawione pestek śliwki);
1/2 szklanki cukru;
1/2 szklanki wody;
filiżanka posiekanych orzechów do posypania ciasta;
tłuszcz do wysmarowania formy;

Sposób przygotowania:
1).Zagotowujemy wodę z cukrem, do wrzącego syropu wrzucamy rozdrobnione bakalie, smażymy na niewielki ogniu, aż nabiorą konsystencji marmolady, odstawiamy do wychłodzenia. Gdy przygotowujemy ciasto 3 łyżki ciepłego mleka, drożdże, łyżkę cukru pudru mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, żółtka, sól; wyrośnięty zaczyn i pozostałe letnie mleko, wyrabiamy ciasto (można robotem nastawionym na niskie obroty). Gdy wszystkie składniki się połączą, dodajemy roztopiony, letni tłuszcz, wyrabiamy, aż zostanie wchłonięty przez ciasto, przykrywamy ściereczką i ustawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2).Do wysmarowanej tłuszczem średniej wielkości formy nakładamy nieco więcej niż połowę ciasta, wyrównujemy powierzchnię, rozsmarowujemy wychłodzone bakalie, całość przykrywamy pozostałym ciastem, rozprowadzamy je równomiernie palcami zwilżonymi z tłuszczu, wierzch smarujemy roztrzepanymi białkami, posypujemy orzechami i od razu wstawiamy do niezbyt gorącego piekarnika. Po 15 minutach, gdy ciasto "ruszy", podwyższamy temperaturę do 160 C i pieczemy przez ok. 60 minut, aż dokładnie się zrumieni, a boki będą lekko odstawały od formy.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut.

Życzę smacznego !!!

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej

Schab w winie

Składniki:1,5kg schabu bez kości2 łyżki żurawinypo łyżeczce vegety,…