Zaloguj się do konta

Placek drożdżowy z bakaliami

Placek drożdżowy z bakaliami

Składniki(30 porcji):
3 szklanki mąki tortowej;
5 dag drożdży;
szklanka mleka;
5 żółtek;
szklanka cukru pudru;
1/2 kostki masła lub masła roślinnego (12,5 dag);
szczypta soli;
szklanka drobno posiekanych bakalii (morele, figi, daktyle, rodzynki, pozbawione pestek śliwki);
1/2 szklanki cukru;
1/2 szklanki wody;
filiżanka posiekanych orzechów do posypania ciasta;
tłuszcz do wysmarowania formy;

Sposób przygotowania:
1).Zagotowujemy wodę z cukrem, do wrzącego syropu wrzucamy rozdrobnione bakalie, smażymy na niewielki ogniu, aż nabiorą konsystencji marmolady, odstawiamy do wychłodzenia. Gdy przygotowujemy ciasto 3 łyżki ciepłego mleka, drożdże, łyżkę cukru pudru mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, żółtka, sól; wyrośnięty zaczyn i pozostałe letnie mleko, wyrabiamy ciasto (można robotem nastawionym na niskie obroty). Gdy wszystkie składniki się połączą, dodajemy roztopiony, letni tłuszcz, wyrabiamy, aż zostanie wchłonięty przez ciasto, przykrywamy ściereczką i ustawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2).Do wysmarowanej tłuszczem średniej wielkości formy nakładamy nieco więcej niż połowę ciasta, wyrównujemy powierzchnię, rozsmarowujemy wychłodzone bakalie, całość przykrywamy pozostałym ciastem, rozprowadzamy je równomiernie palcami zwilżonymi z tłuszczu, wierzch smarujemy roztrzepanymi białkami, posypujemy orzechami i od razu wstawiamy do niezbyt gorącego piekarnika. Po 15 minutach, gdy ciasto "ruszy", podwyższamy temperaturę do 160 C i pieczemy przez ok. 60 minut, aż dokładnie się zrumieni, a boki będą lekko odstawały od formy.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut.

Życzę smacznego !!!

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej

Przepis na sandacza

Jakiś czas temu pytałem kolegów z forum o przepisy na moją ulubioną ry…

Schab w winie

Składniki:1,5kg schabu bez kości2 łyżki żurawinypo łyżeczce vegety,…

25 maja 2018 roku wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies



Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez wedkuje.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

Hoblo Sp z o.o.,Warszawa 02-761, ul. Cypryjska 2G

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności”

Ustawienia