placek miodowy


-40 dag miodu
-10 dag melasy
-20 dag masła
-4 jajka
-20 dag pokruszonego karmelu
-5 dag cukru
-po 1 opakowaniu proszku do pieczenia, cukru waniliowego i przyprawy do piernika
-80 dag mąki
-4 łyżki rumu
-3 łyżki cukru pudru
Miód, melasę i masło stop. odstaw do wystudzenia. Jajka ubijaj z pokruszonym karmelem, cukrem i cukrem waniliowym około 8-10 minut. Gdy masa jajeczna będzie puszysta, dodaj miód z syropem i wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Wlej rum i wymieszaj gładkie, jednolite ciasto. Blachę wysmaruj tłuszczem, oprósz mąką i wypełnij ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni. Piecz przez 30-35 minut. Po wystudzeniu pokrój na kwadratowe porcje. Do każdego kawałka przyłóż papierowy szablon i oprósz cukrem pudrem.

 


1.8
Oceń
(5 głosów)

 

placek miodowy - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł