Placek Trudy


Placek Trudy

Składniki(1 sztuka):
CZĘŚĆ I (Ciasto)
40 dag mąki;
7 dag drożdży;
pół kostki margaryny;
2 jaja;
ćwierć szklanki śmietany;
1-2 łyżki cukru;
torebka cukru waniliowego;
kilka łyżek mleka;
CZĘŚĆ II (Kruszonka)
pół kostki masła;
2 łyżki cukru;
2 łyżki mąki, tyle ile wchłonie tłuszcz;

Sposób przygotowania:
1).Z drożdży, cukru waniliowego, mleka i łyżki mąki zrobić rozczyn, odstawić go do wyrośnięcia. Do miski włożyć miękką margarynę, jaja, cukier, mąkę i wlać śmietanę. Wszystkie składniki wymieszać, wlać rozczyn i wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od miski.
2).Odtsawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, a gdy podwoi swą objętość, wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką.
3).Zagnieść ciasto na kruszonkę, rozdrobnić i obsypać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 40-50 minut.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.9
Oceń
(11 głosów)

 

Placek Trudy - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł