Placek włoski


Placek włoski

Składniki(1 sztuka):
CZĘŚĆ I (Ciasto I)
12 dag masła;
20 dag cukru pudru;
7 żółtek;
25 dag mąki;
pół szklanki kwaśnej śmietany;
pół łyżeczki proszku do pieczenia;
otarta skórka z pomarańczy i olejek pomarańczowy;
CZĘŚĆ II (Ciasto II)
20 dag cukru pudru;
7 białek;
6 dag mąki ziemniaczanej;
7 dag mąki pszennej;
12 dag stopionego masła;
cukier waniliowy;
CZĘŚĆ III (Ciasto III)
4 jaja;
4 łyżki cukru;
3 łyżki mąki;
łyżka kakao;
łyżeczka proszku do pieczenia;

Sposób przygotowania:
CZĘŚĆ I (Ciasto I)
Masło, cukier, żółtka utrzeć do białości, dodać śmietanę, mąkę z proszkiem, oraz olejek, wymieszać i wyłożyć na blachę.
CZĘŚĆ II (Ciasto II)
Białka ubić na sztywno, dodawać po trochu cukier i cały czas ubijając, wsypać obydwie mąki, cukier waniliowy, wlać tłuszcz, dokładnie wymieszać i wyłożyć na pierwsze ciasto.
CZĘŚĆ III (Ciasto III)
Jaja ubić z cukrem, dodać mąkę z proszkiem i kakao, lekko wymieszać. Wyłożyć na poprzednie ciasta. Piec około 40 minut. Gotowe i wystudzone-ciasto delikatnie pokroić i posypać cukrem pudrem.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.7
Oceń
(10 głosów)

 

Placek włoski - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł