Placek z makiem i kruszonką


Placek z makiem i kruszonką

Składniki(1 sztuka):
CZĘŚĆ I (Ciasto)
50 dag mąki;
5 dag drożdży;
3/4 szklanki mleka;
15 dag masła;
4 jaja;
10 dag cukru;
aromat waniliowy;
5 dag rodzynków;
szczypta soli;
CZĘŚĆ II (Kruszonka)
10 dag mąki;
10 dag cukru;
6 dag masła;
opakowanie cukru waniliowego;
CZĘŚĆ III (Masa makowa)
50 dag maku;
40 dag cukru;
aromat migdałowy;
50 dag rodzynków;

Sposób przygotowania:
1).Mak zalać wrzącą wodą i odstawić na parę godzin, potem odcedzić i trzykrotnie przekręcić przez maszynkę. Zmielony mak włożyć do rondla, dodać cukier i podgrzewać, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.
2).Zdjąć z ognia, ostudzić, wlać aromat i wsypać rodzynki, wymieszać. Mleko zagotować. Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić dołek, wlać pół szklanki mleka, stopniowo połączyć oba składniki. Drożdże rozetrzeć z cukrem i zalać pozostałym mlekiem (ciepłym, ale nie gorącym !!!), dodać do zaparzonej, wystudzonej mąki, zagnieść. Jaja ukręcić z cukrem na kogel-mogel, przyprawić aromatem waniliowym i szczyptą soli, Połączyć z rozczynem. Ciasto bardzo starannie wyrobić, dodając pod konie letnie stopione masło i rodzynki.
3).Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia. Przygotować kruszonkę: na stolnicę wysypać mąkę, dodać masło, cukier i cukier waniliowy siekając nożem tak długo, aż wytworzą się drobne zacierki.
4).Wyrośnięte ciasto rozwałkować, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, przykryć masą makową,posypać z wierzchu kruszonką. Placek wstawić do umiarkowanie gorącego piekarnika i piec mniej więcej godzinę.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Placek z makiem i kruszonką - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł