Placek z kruszonką


Placek z kruszonką

Składniki(1 sztuka):
CZĘŚĆ I (Ciasto)
3 i 3/4 szklanki mąki;
po 3/4 szklanki mleka i cukru;
2 jaja;
żółtko;
10 dag margaryny;
łyżka oleju;
5 dag drożdży;
cukier lub aromat waniliowy;
szczypta soli;
CZĘŚĆ II (Kruszonka)
czubata łyżka margaryny;
2 łyżki cukru;
3-4 łyżki mąki;
cukier waniliowy;
owoce lub dżem;

Sposób przygotowania:
1).Z 3/4 szklanki mąki i wszystkich pozostałych składników ciasta zrobić rozczyn i zostawić go w ciepłym miejscu na 7 godzin. Następnie dodać pozostałą mąkę, wymieszać i od razu wyłożyć ciasto na blachę.
2).Posmarować jajem (lub białkiem, które pozostało !!!), na wierzchu ułożyć owoce lub dżem. Połączyć w składniki kruszonki i pokruszyć w palcach wprost na placek. Poczekać, aż ciasto podrośnie. Piec około 30 minut w temperaturze 200-220 C.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.9
Oceń
(12 głosów)

 

Placek z kruszonką - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł