Placek migdałowy


Placek migdałowy

Składniki(30 porcji):
CZĘŚĆ I (Ciasto)
3 szklanki mąki tortowej;
szklanka mleka;
5 żółtek;
1/2 kostki masła lub masła roślinnego (12,5 dag);
1/2 szklanki cukru pudru;
5 dag drożdży;
5 dag migdałów lub migdałowych wiórków;
szczypta soli;
skórka otarta z cytryny;
CZĘŚĆ II (Kruszonka)
1/2 szklanki mąki krupczatki;
1/2 kostki masła (12,5 dag);
5 dag posiekanych migdałów lub migdałowych płatków;
1/2 szklanki cukru pudru;

Sposób przygotowania:
CZĘŚĆ I (Ciasto)
Sparzone migdały obieramy z łupinek, obsuszamy, drobno siekamy. Masło topimy, odstawiamy do przechłodzenia. Do ciepłego mleka dodajemy rozkruszone drożdże, łyżkę cukru pudru, łyżkę mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy cukier puder, żółtka, sól, skórkę z cytryny, składniki mieszamy, dodajemy przesianą mąkę, wyrabiamy ciasto. Gdy składniki dobrze się połączą (po ok.5 minut wyrabiania), dodajemy posiekane migdały i letni tłuszcz, wyrabiamy, aż ciasto stanie się jednolite. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
CZĘŚĆ II (Kruszonka)
Masło siekamy z mąką i cukrem pudrem, gdy składniki się rozdrobnią, wyrabiamy czubkami palców, aż powstanie kruszonka, dodajemy posiekane migdały i ponownie przez chwilę wyrabiamy. Wyrośnięte ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem średniej wielkości formy, wyrównujemy powierzchnię, posypujemy kruszonką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 C przez ok. 55-60 minut (czas pieczenia zależy od wysokości warstwy ciasta). Zrumienione na wierzchu, lekko odstające od formy wychładzamy, dzielimy na zgrabne porcje i lekko oprószamy cukrem pudrem. Zawinięte w folię zachowa świeżość i aromat przez kilka dni.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.7
Oceń
(9 głosów)

 

Placek migdałowy - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł