Placek drożdżowy


Produkty:
-250 g cukru
-250 g masła
-5 jaj
-500 ml mleka
-1,2 kg mąki
-100 g drożdży
-pół łyżeczki soli
Kruszonka:
-100 g mąki
-50 g cukru
-50 g masła

Przygotowanie:
Przygotowujemy rozczyn z ciepłego mleka, pokruszonych drożdży i łyżeczki cukru. Rozczyn stawiamy w ciepłym miejscu. Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy do niej wyrośnięty rozczyn i mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę- smarujemy masłem, możemy jeszcze posypać ją mąką. Robimy kruszonkę z rozgrzanego masła, mąki i cukru. Wypełniamy blachę ciastem do połowy wysokości, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Przykrywamy czystą bawełnianą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na godzinę i pieczemy w temperaturze 180 stopni

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Placek drożdżowy - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł