Placek piaskowo-makowy


Placek piaskowo-makowy

Składniki(1 sztuka):
20 dag mąki pszennej;
20 dag mąki ziemniaczanej;
25 dag masła;
25 dag cukru;
4 jaja;
15 dag maku;
1,5 proszku do pieczenia;
1/3 szklanki mleka;
olejek migdałowy;
cukier puder do posypania;

Sposób przygotowania:
1).Masło utrzeć i ciągle ucierając dodawać stopniowo jaja, cukier, oba rodzaje mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, oraz mleko, suchy mak i olejek migdałowy. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do umiarkowanie gorącego piekarnika i piec około 50 minut. Upieczony i ostudzony placek posypać cukrem pudrem.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Placek piaskowo-makowy - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł