Placek orzechowy


Składniki:
1kg mąki pszennej
5 dag drożdży
20 dag masła
2/3 szkl. mleka
2/3 szkl. cukru
4 łyżki rumu
1opak. przyprawy do piernika
40 dag różnych orzechów
lukier i marcepanowe gwiazdki
Przygotowanie:
Masło stop, ostudź. Mleko lekko podgrzej, rozpuść w nim drożdże. Mąkę przesiej do miski. Dodaj masło, mleko z drożdżami, cukier, rum i przyprawą do piernika. Dokładnie wyrób. Odstaw na godzinę. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć.
Dużą blachę wyłóż pergaminem. Spód wylep połową ciasta. Posyp orzechami i przykryj resztą ciasta. Odstaw jeszcze na 45min.
Placek piecz 30min w 175*C. Po wystudzeniu polej lukrem i udekoruj gwiazdkami marcepana.
Smacznego.

 


1.8
Oceń
(5 głosów)

 

Placek orzechowy - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł