Placki ziemniaczane z gulaszem rybnym
Marek Dębicki (marek-debicki)
2011-10-19
Składniki:
• filety rybne (mieszane) - około 0,5kg;
• mąka - 1/2 szklanki;
• ziemniaki - 1kg;
• Jajko - 1 szt.;
• cebula - 2 średnie;
• czosnek - 3 ząbki;
• pomidory z puszki - 1puszka;
• papryka czerwona słodka - 1 szt.;
• cytryna - 1szt.;
• koperek - pęczek;
• ostra papryczka - 1szt.
• sól i pieprz do smaku;
• olej rzepakowy do smażenia;
Sposób przygotowania placków:
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce. Posypać mąką 2-3łyżki stołowe, dodać jajko, posolić, popieprzyć do smaku. Jedną cebulkę obrać, posiekać w drobną kostkę, podsmażyć na oleju i dodać do ziemniaków. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Pod koniec dodać 2-3 łyżki oleju i wymieszać.
Sposób przygotowania gulaszu rybnego:
Paprykę, cebulę, czosnek posiekać w kostkę i podsmażyć na oleju. Pomidory podsmażyć i dodać do pozostałych warzyw do garnka do duszenia. Podlać lekko wrzącą wodą i dusić do miękkości. Rybę pokroić w grubą kostkę, posolić, skropić cytryną, obtoczyć w mące w mące i usmażyć krótko na gorącym oleju. Przełożyć do garnka z warzywami. Dusić kilka minut. Osolić i popieprzyć do smaku. Pod koniec duszenia dodać posiekaną drobno i podsmażoną papryczkę. Całość zaprawić mąką.
Placki wysmażyć na gorącym oleju. Układać gorące placki na dużym talerzu, polać gulaszem rybnym i posypać posiekaną pietruszką. Podawać ze szklanką dobrze schłodzonego piwa.