Plastry wędzonego tuńczyka z oliwkami, jajkiem i pikantnym dressingiem


Składniki:

- ok. 6-8 bardzo cienkich plastrów wędzonego tuńczyka
- garść czarnych oliwek, pokrojonych w plasterki
- 1/4 czerwonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę
- 1/2 małej cebuli, drobno posiekanej
- 1 jajko ugotowane na twardo i drobno posiekane
- 1 łyżeczka harissy
- ok. 3-4 łyżek oliwy extra virgine
- wędzona sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- kilka listków bazylii

Wykonanie:
Na środku dużego talerza rozkładamy plastry wędzonego tuńczyka. Doprawiamy odrobiną pieprzu.
Na rybie układamy cebulę, oliwki, paprykę i jajko. Do miseczki wkładamy harissę i, cały czas mieszając trzepaczką, powoli dolewamy oliwę, aż składniki dressingu się połączą i uzyskamy odpowiednią konsystencję. Potrawę polewamy dressingiem, posypujemy wędzoną solą morską (można ją dostać w sklepach typu "Kuchnie świata") i dekorujemy bazylią.

 


5
Oceń
(2 głosów)

 

Plastry wędzonego tuńczyka z oliwkami, jajkiem i pikantnym dressingiem - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł