Płoć pieczona w ognisku

/ 1 komentarzy

PŁOĆ (LESZCZ, KRĄP) PIECZONA W OGNISKU
Często dziwiliśmy się wędkując w Czechach kiedy to złapaną piękną płoć (25 i więcej cm) praktycznie strząsano z dużego haka karpiowego, prawdopodobnie dlatego żeby nie pobrudzić sobie rąk. Nikt z Czechów płotek nie zabierał. Ale my mieliśmy na nie piękny sposób, szczególnie podczas dłuższego wędkowania. Wędkarzowi polskiemu do szczęścia wiele nie potrzeba. Trochę soli, pieprzu, cebula, folia aluminiowa i kawałek chleba. Oczywiście nieodłącznym elementem wędkowania zawsze było ognisko. Prostota przygotowania a zarazem wykwintność potrawy niesamowita. Smak naturalny uzyskany bez żadnych specyfików.
Płocie sprawione nad wodą, wypłukane w jeziorze, lekko osolone, do jamy brzusznej włożona cebula pokrojona w talarki. Jeżeli mamy masło wkładamy kawałeczek razem cebulą. Tak przygotowaną rybę zawijamy w folię aluminiową i układamy na węglach lub gorącym popiele. W zależności od wielkości ryby na jednej stronie pieczemy około 15 - 20 minut.

 


3.8
Oceń
(16 głosów)

 

Płoć pieczona w ognisku - opinie i komentarze

avallone78avallone78
0
za przepis 5 a tak na marginesie jak jeszcze ryby jadłem to płoć była jedną z ulubionych :)
(2011-03-07 19:03)

skomentuj ten artykuł