
Płoć pieczona w ognisku - zdjęcia, foto - 1 zdjęć
PŁOĆ (LESZCZ, KRĄP) PIECZONA W OGNISKU
Często dziwiliśmy się wędkując w Czechach kiedy to złapaną piękną płoć (25 i więcej cm) praktycznie strząsano z dużego haka karpiowego, prawdopodobnie dlatego żeby nie pobrudzić sobie rąk. Nikt z Czechów płotek nie zabierał. Ale my mieliśmy na nie piękny sposób, szczególnie podczas dłuższego wędkowania. Wędkarzowi polskiemu do szczęścia wiele nie potrzeba. Trochę soli, pieprzu, cebula, folia aluminiowa i kawałek chleba. Oczywiście nieodłącznym elementem wędkowania zawsze było ognisko. Prostota przygotowania a zarazem wykwintność potrawy niesamowita. Smak naturalny uzyskany bez żadnych specyfików.
Płocie sprawione nad wodą, wypłukane w jeziorze, lekko osolone, do jamy brzusznej włożona cebula pokrojona w talarki. Jeżeli mamy masło wkładamy kawałeczek razem cebulą. Tak przygotowaną rybę zawijamy w folię aluminiową i układamy na węglach lub gorącym popiele. W zależności od wielkości ryby na jednej stronie pieczemy około 15 - 20 minut.
Autor tekstu: Marek Dębicki
![]() | avallone78 |
---|---|
za przepis 5 a tak na marginesie jak jeszcze ryby jadłem to płoć była jedną z ulubionych :) (2011-03-07 19:03) | |