Płoć z imbirem i chilli...


Płoć z imbirem i chilli


SKŁADNIKI:

8 dużych sprawionych płoci, ok. 800 g (ew. okoń )
sok z 1 cytryny
kawałek świeżego imbiru (ok. 4 cm)
2 papryki chilli
2 ząbki czosnku
3 łyżki posiekanego szczypioru
2 łyżki posiekanej kolendry
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oleju
sól
pieprz


PRZYGOTOWANIE:

Płocie umyj, osusz, natnij skórę w 2-3 miejscach. Skrop je cytryną i posól, ale nie za dużo, bo sos sojowy jest słony.
Czosnek pokrój na plasterki, z chilli usuń pestki i pokrój strąki na cienkie paski, podobnie pokrój imbir.
W dużej głębokiej patelni rozgrzej olej, wrzuć czosnek, imbir i chilli, chwilę podsmaż.
Następnie dodaj ryby, posyp szczypiorkiem i kolendrą, smaż po 3 min z każdej strony.
Tuż przed zdjęciem z patelni wlej sos sojowy.



Smacznego!!!

 


3
Oceń
(8 głosów)

 

Płoć z imbirem i chilli... - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł