Płocie w sosie pomidorowym
Krzysztof Wziątek (Swirussek)
2011-03-28
Składniki:
- duże płocie
- 0,5 l mleka
- ćwiartka cytryny
- łyżeczka białego słodkiego wina
- jajko
- bułka tarta
- mielony pieprz, sól
- masło
- młode listki dzikiego szczawiu
- mąka
- sos pomidorowy
Wykonanie:
Płocie czyścimy, ucinamy im łby i ogony, nie płuczemy, ale osuszamy ściereczką. Do mleka wyciskamy cytrynę, dodajemy szczyptę mielonego pieprzu, wino - i dokladnie mieszamy. W tak przygotowanym mleku moczymy płocie przez 1.5 godziny, osuszamy ściereczką, solimy, obtaczamy w mące, zamaczamy w rozbeltanym jajku, panierujemy w tartej bułeczce i smażymy na maśle z dodatkiem posiekanych, młodych listków dzikiego szczawiu. Po usmażeniu zalewamy ryby sosem pomidorowym i szczelnie przykrytą patelnię odstawiamy z ognia na 5-7 min. Podajemy z ziemniakami z wody lub chlebem nasyconym oliwą i przez chwilę przypiekanym na patyku nad ogniem.
Źródło: zeszycik mojej mamy :D
- duże płocie
- 0,5 l mleka
- ćwiartka cytryny
- łyżeczka białego słodkiego wina
- jajko
- bułka tarta
- mielony pieprz, sól
- masło
- młode listki dzikiego szczawiu
- mąka
- sos pomidorowy
Wykonanie:
Płocie czyścimy, ucinamy im łby i ogony, nie płuczemy, ale osuszamy ściereczką. Do mleka wyciskamy cytrynę, dodajemy szczyptę mielonego pieprzu, wino - i dokladnie mieszamy. W tak przygotowanym mleku moczymy płocie przez 1.5 godziny, osuszamy ściereczką, solimy, obtaczamy w mące, zamaczamy w rozbeltanym jajku, panierujemy w tartej bułeczce i smażymy na maśle z dodatkiem posiekanych, młodych listków dzikiego szczawiu. Po usmażeniu zalewamy ryby sosem pomidorowym i szczelnie przykrytą patelnię odstawiamy z ognia na 5-7 min. Podajemy z ziemniakami z wody lub chlebem nasyconym oliwą i przez chwilę przypiekanym na patyku nad ogniem.
Źródło: zeszycik mojej mamy :D