Płocie zapiekane


SKŁADNIKI:
- 2 płaskie bułki (mogą być podłużne)
- 4 duże płocie
- marchew
- 1/2 średniej wielkości selera
- 3 ugotowane na twardo żółtka
- 2 ząbki czosnku
- liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- duża pietruszka może być z nacią
- sól
- pieprz
- mielona słodka papryka
- mielona ostra papryka
- filiżanka gęstej, kwaśnej śmietany
- filiżanka utartego, żółtego sera

PRZYGOTOWANIE:
W większej ilości wody gotujemy lekko rozdrobnione warzywa z dodatkiem czosnku i przypraw. gdy będą prawie miękkie, dodajemy sprawione płocie, całość gotujemy na niewielkim ogniu przez 15-20 min (czas zależy od wielkości ryb), uważając, by się nie rozgotowały.
Zimne płocie najdokładniej obieramy z ości, odrzucamy skórę i płetwy, rozcieramy na masę z ugotowanym selerem i żółtkami, doprawiamy do smaku. Mas powinna być delikatna, puszysta, lekko pikantna, gdy będzie zbyt gęsta, dodajemy śmietanę.
Bułki kroimy na połowę, usuwamy miąższ, wnętrza napełniamy (z czubkiem) przygotowana masą, posypujemy obficie serem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, zapiekamy w temp. 170*C przez 20-25 min.

RADA:
Kto lubi dania bardzo pikantne, może dodatkowo oprószyć wierzch bardzo grubo zmielonym pieprzem.

Podajemy gorące, na dużych talerzach, z liśćmi sałaty, plastrami świeżego ogórka, cząstkami pomidora, krążkami świeżej papryki i ostrym sosem.

Życzę smacznego !!!


info: Kuchnia polska

 


4.3
Oceń
(3 głosów)

 

Płocie zapiekane - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł