Płotka z szynką i boczkiem


Płotki z szynką i boczkiem
Składniki:
6 sprawionych płotek
70 g chudego boczku wieprzowego
6 plastrów szynki
kilka plastrów lub ćwiartek cytryny
250 ml oliwy lub oleju
4 łyżki mąki
przyprawy: sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Ryby opłucz, odsącz na sicie, a następnie dopraw solą i pieprzem. Plastry szynki zwiń w ruloniki i włóż do wnętrza ryb. Boczek pokrój w kostkę i smaż go na gorącym oleju. Obtocz rybę w mące i podsmażaj razem z boczkiem przez 10 min z obu stron, podlewając tłuszczem z patelni. Usmażoną rybę układaj na liściach sałaty, przekładając ją plastrami cytryny. Całość posyp usmażonym boczkiem. Podawaj z dobrze schłodzonym różowym winem.

 


3.4
Oceń
(7 głosów)

 

Płotka z szynką i boczkiem - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł