Polędwiczki wieprzowe z mozzarellą


Składniki:
90 dag polędwiczek wieprzowych
6-8 twardych pomidorków o średnicy polędwiczek
2 opak. minimozzarelli
1 cytryna
1 pęczek bazylii
2-3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
zioła prowansalskie
sól
pieprz
Dekoracja:
5-6 łyżek marynowanych oliwek bez pestek
10 listków świeżej bazylii
Przygotowanie:
Polędwiczki oczyść z resztek tłuszczu i błon, umyj, natrzyj czosnkiem roztartym z solą i ziołami. Odstaw na 30 minut.
Na patelni rozgrzej oliwę, włóż polędwiczki, zarumień ze wszystkich stron. Pokrój w poprzek na kawałki 3-4cm i ułóż pionowo w wysmarowanej oliwą żaroodpornej formie. Posyp pieprzem, skórką otartą z cytryny i skrop wyciśniętym z niej sokiem. Na wierzchu każdego kawałka mięsa ułóż grubszy plasterek pomidorka, kilka listków bazylii i małą kulkę mozzarelli.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200*C i zapiekaj 10-15 minut. Przed podaniem udekoruj oliwkami i świeżymi listkami bazylii.
Smacznego.

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Polędwiczki wieprzowe z mozzarellą - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł