Polędwiczki wieprzowe


Polędwiczki wieprzowe

Wszyscy z nas uważają, że mięso na wigilijnym stole nie może mieć miejsca. Jednka nie. Są pewne wyjątki. Kościół zatwierdził jedną z takich potraw, która prawdopodobnie jest jedyną - Polędwiczki wieprzowe. Wszystkich katolików uspokajam i mięsożerców, potrawa ta może być jedną z potraw na stole w święta. Nikt nie będzie miał grzechu ciężkiego, ale pamiętajmy z umiarem.

Składniki(5 porcji):
3 polędwiczki wieprzowe;
woreczek ogórków kwaszonych;
cebula;
1 szklanka śmietany 30 %;
przyprawy;
koperek;
szczypiorek;

Sposób przygotowania:
1).Jeden dzień przed przygotowaniem mięso należny zamarynować: Obsypujemy przyprawami i smarujemy oliwą, zostawiamy na noc w lodówce.
2).Zcieramy na tarce o grubych oczkach ogórki, odciskamy przez to też sok. Siekamy drobno cebulę i lekko zeszklimy na maśle.
3).Dodajemy starte ogórki i chwilkę podduszamy. Dodajemy śmietanę i przyprawy.
4).Mięso kroimy w poprzek, obsmażamy na osobnej patelni po 3 minutach z każdej strony.
5).Mięso, które jako jedyne możemy podać na wigilijnym stole - polędwiczki podajemy polane sosem i obsypane posiekaną zieleniną.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.9
Oceń
(9 głosów)

 

Polędwiczki wieprzowe - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł