Zaloguj się do konta

Półksiężyce z pieczarkami

-30 dkg mrożonego ciasta francuskiego
-10 dkg pokrojonego w kostkę przerośniętego boczku
-6 łyżek pokrojonej w kostkę cebuli
-15 dkg pieczarek
-2 łyżki koncentratu pomidorowego
-sól,1/4 łyżeczki białego pieprzu
-1 żółtko
-2 łyżki masła
-2 łyżki mleka
Ciasto francuskie rozmrozić.Na patelni podsmażyć kostki boczku i cebuli.Pieczarki umyć,osączyć,pokroić w plasterki i smażyć razem z koncentratem pomidorowym,masłem,boczkiem,tak długo,aż odparuje płyn.Dodać sól,pieprz .
Ciasto rozwałkować,filiżanką wycinać krążki.Na jedną połówką krążka położyć 2 łyżeczki nadzienia,brzegi zwilżyć wodą,uformować pierożki w kształcie półksiężyca.Wierzch kilkakrotnie nakłuć.Żółtko rozmącić z mlekiem,posmarować nim półksiężyce,które przełożyć na blachę opłukaną zimną wodą i pozostawić na 15 minut.Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temp.180 stopni C.Podawać gorące.

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej

Schab w winie

Składniki:1,5kg schabu bez kości2 łyżki żurawinypo łyżeczce vegety,…