Zaloguj się do konta

Pomarańczowa kaczka w miodzie

Składniki:
1 średnia młoda kaczka
2 cebule
3 pomarańcze
2 łyżki miodu
1 łyżka marynowanego zielonego pieprzu
3 torebki ryżu
10 dag rodzynek, majeranek
1 szkl. bulionu
sól
pieprz
Przygotowanie:
Kaczkę natrzyj dokładnie solą i pieprzem. cebule obierz, pokrój na ćwiartki. Wyciśnij sok z jednej pomarańczy. Posmaruj nim wnętrze kaczki, włóż cebulę dodaj majeranek. Otwór zszyj. Tuszkę podlej 100ml gorącej wody, piecz ok.100min w 175*C. Skórkę z drugiej pomarańczy potnij w paski, miąższ pokrój w półplasterki. Wyciśnij sok z trzeciej pomarańczy, połącz go z miodem i skórką.
Po 45 minutach pieczenia obróc kaczkę, posmaruj miodową pomadą. Na kwadrans przed końcem pieczenia dodaj plasterki pomarańczy i zielony pieprz. Ugotuj ryż, wymieszaj z rodzynkami. Powstały wywar połącz z bulionem. Kaczkę podawaj z ryżem, pomarańczami i sosem. Smacznego.

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej

Schab w winie

Składniki:1,5kg schabu bez kości2 łyżki żurawinypo łyżeczce vegety,…