Ponczowy piernik


Produkty:
-1 l czerwonego wytrawnego wina
-op. przyprawy do grzańca
-30 dag masła
-5 jajek
-1,5 łyżki cukru
-2,5 szklanki mąki
-op. proszku do pieczenia
-łyżeczka przyprawy do piernika
-łyżka kakao
-2 łyżki soku pomarańczowego
-1,5 tabliczki czekolady

Przygotowanie:
W podgrzanym czerwonym winie rozpuścić przyprawę do grzańca, ostudzić przecedzić. Czekoladę zetrzeć na drobne wiórki. masło rozetrzeć z cukrem, wciąż ucierając, kolejno wbijać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą piernikową. Połączyć dokładnie z masą maślana. Powoli wlewać przestudzone wino i sok pomarańczowy. Dodać czekoladowe wiórki. Wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy z kominkiem.Piec 60 minut w temperaturze 175 stopni.

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Ponczowy piernik - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł