Poradnik dla wędkarzy, cz. 3. Własne sposoby i przepisy

/ 10 komentarzy

Mój sposób na węgorza.

Węgorz jest rybą bardzo tajemniczą, zamieszkującą jeziora oraz rzeki. Wyglądem odbiega od innych gatunków ryb, posiada długą płetwę ogonową, pokrywy skrzelowe zasłonięte skórą oraz wężowaty kształt ciała. Węgorze odbywają wędrówki tarłowe. Trą się w głębinach Morza Sargasowego. Węgorz żeruje przy dnie uganiając się za rakami lub w toni żerując na stadach sielawy i uklei. Noc to najlepsza pora żerowania węgorzy. Ryby te dorastają do wagi 5 kg, przy długości 140 cm. Średnia waga węgorza to 1,5 kg. Węgorz posiada wymiar ochronny 45 cm.

Węgorze łowię przeważnie latem, choć żerują przez cały rok,od wiosny(pierwsze burze) do późnej jesieni. Najważniejsze jest wybranie odpowiedniej głębokości oraz pory żerowania tej ryby. Jeżeli chodzi o duże egzemplarze to łowisko musi mieć przynajmniej 4 m głębokości. Łowię tylko wtedy kiedy jest zasłonięty cały księżyc, czyli najlepszą porą jest nów. Godziny najlepszego żerowania to okres pomiędzy 22.00-24.30. O 24.15 jest szczyt żerowania tej ryby. Używam dwóch wędzisk, jednego o miękkiej akcji, drugiego o sztywnej. Jeśli chodzi o żyłkę do pierwszej wędki 0.18, do drugiej 0.22. Hol musi być finezyjny, nie tylko siłowy. Kołowrotki muszą mieścić przynajmniej 150 m żyłki o danej średnicy. Zestaw składam następująco: używam haczyków węgorzowych, lecz zaginam zadziory żeby nie kaleczyły przynęty. Obciążenie lokuję 45 cm od haczyka, jest to zaciśniętych 5 śrucin mniej więcej o ciężarze około 0,7 grama. Kabłąk kołowrotka jest zawsze otwarty, czekam po braniu około 5 minut, aby ryba dobrze połknęła przynętę. Nie używam podwieszanych wskaźników brań, branie widzę po znikającej żyłce z kołowrotka. Teraz co nieco o przynęcie, używam dwóch jej rodzajów, chociaż rekordowe ryby łowię tylko na jedną dużą rosówkę. Mniejsze sztuki biorą również na martwą ukleję, zbrojoną za pyszczek.

Moja przynęta na karpiowate.

Wędkuję już kilkanaście lat, od wielu lat szukam właściwej przynęty, która sprawdziłaby się w każdym łowisku i o każdej porze roku. Najczęściej wędkuję w stawach i jeziorach typu linowo-szczupakowego. Ryby zaczynam łowić wczesną wiosną, kończę późną jesienią. Owocami moich wypraw wędkarskich są liny, karasie srebrzyste, złote oraz płocie(prawie wszystkie ryby z rodziny karpiowatych). Dużą rolę w tych połowach odgrywa oczywiście przynęta, którą są kluski ziemniaczane z cukrem wanilinowym. Przynętę którą stosuję wymyśliłem sam, mimo jej bardzo dużej skuteczności nie jest ona znana wędkarzom. Rolę zanęty spełnia kilka kawałków kluska. Miejsce połowu – wody, w których dane ryby występują. Kluska nie kroję nożem w kostkę, tylko urywam kawałek po kawałku. Przynętę na lina kładę na dnie, karasie i płocie najczęściej łowię w toni. Teraz więcej o sprzęcie- do łowienia średniej wielkości linów, karasi i płoci, wystarczy bat o długości 5 m,żyłka 16 m (przyponowa 14 mm), haczyk w granicach 8-10. Najbardziej sprawdzają się spławiki na rzekę o wyporności od 0,7 do 2 gramów(spławiki bezprzelotowe). Łowię w płytkich miejscach do 2 metrów głębokości. Na duże liny sprawdza się wędka karpiowa, żyłka -18 mm, przyponowa-16 mm, haczyk 8, spławik też niewielki od 1-2,5 grama. Zestawy robię bez używania krętlika, żyłki łączę za pomocą pętelek i na pętelce z żyłki głównej zaciskam śruciny, co bardzo wzmacnia wytrzymałość zestawu. Zrobione tak zestawy są dużo bardziej czułe i pokazują nawet delikatne brania.

Przepis na przynętę: ziemniaki (kilka sztuk na jedno łowienie) zetrzeć na tarce o najmniejszym oczku, dodać mąkę pszenną i wyrobić ciasto takiej gęstości, żeby kluski się nie rozpadły (musi być ono lekko twarde). Następnie ugotować kluski z wodą doprawioną cukrem wanilinowym (kilka szczypt). Kluski po około 10 minutach są gotowe.

Okoń z pod lodu.

Okonie z pod lodu zaczynam łowić jak pokrywa lodu na jeziorze wynosi minimum 15 cm. Gatunku tej ryby szukam przy trzcinie oraz w pobliżu górek podwodnych. Stosuję dwie metody połowu tej ryby, pierwszy to błystka podlodowa drugi to mormyszka. Błystkę opuszczamy do dna, podnosimy około 20 cm i zaczynamy przynętę podrywać. Drugą metodą połowu okonia jest wędka uzbrojona w mormyszkę. Zestaw składamy następująco: wędka bałałajka, kiwok z kliszy rentgenowskiej, żyłka 0,12 oraz mormyszka. Jeżeli chodzi o kolor mormyszki to najbardziej sprawdza się złoty oraz żółty. Na mormyszkę zakładam dwa kawałki czerwonego robaka o długości 0,5 cm (robiąc iksa). Tak założony robak pięknie faluje w wodzie i skutecznie nęci ryby. Metody połowu na mormyszkę są dwie, pierwsza to postawienie mormyszki 15 cm nad dnem i pukanie palcem co chwilę w kiwok. Druga to opuszczenie mormyszki na dno, kilka puknięć o dno i podnoszenie mormyszki płynnymi skokami do momentu brania. Najwięcej uderzeń jest nad dnem. Rybę wyrzucamy na lód, lub wyjmujemy z przerębla ręką. Łowienie ułatwi echosonda oraz świder do wiercenia otworów w lodzie.

Przypon z żyłki na szczupaki.

Odcinamy 40 cm żyłki o średnicy 18 mm, składamy żyłkę na pół i wiążemy supełki co centymetr. Następnie przekładamy żyłkę z supełkami przez oczko w główce jigowej np. gamakatsu, równo w połowie. Następnie robimy na całej długości ponownie węzełki. Na końcu pozostaje pętelka, za pomocą której wiążemy przypon do żyłki głównej. Przypon ten sprawdza się w bardzo czystych wodach, jest niemal niewidoczny dla ryb.

Kiwok.

Tematem tego artykułu jest kiwok (wskaźnik brań ) robiony z kliszy rentgenowskiej do wędki podlodowej. Kiwok z kliszy jest prostym do zrobienia elementem wędki podlodowej. Najpierw wycinamy z kliszy pasek o długości około 3 cm i szerokości około 0,4 cm. Na jednym końcu robimy dziurkę rozgrzanym cienkim drucikiem, drugi mocujemy do wędziska pod lodowego. Dobieramy mormyszkę wieszając ją haczykiem za wypalona dziurkę w kiwoku i sprawdzamy jego ugięcie. To bardzo prosta i skuteczna metoda. Kiwok świetnie się sprawdza i pokazuje nawet najdelikatniejsze brania.

Wymiary oraz okresy ochronne ryb.

Wymiary ochronne ryb.

Amur biały 40 cm Bass wielkogębowy 25 cm Boleń 40 cm Brzana 35 cm Brzanka 20 cm Certa 30 cm Głowacica 70 cm Jaź 25 cm Karp 30 cm Kleń 25 cm Leszcz 25 cm Lin 25 cm Lipień 30 cm Okoń 15 cm Pstrąg potokowy 30 cm Pstrąg tęczowy 30 cm Pstrąg źródlany 30 cm Rozpiór 25 cm Sandacz 45 cm Sieja 35 cm Sum 60 cm Szczupak 40 cm Świnka 20 cm Troć jeziorowa 50 cm Troć wędrowna 40 cm Węgorz 45 cm Wzdręga 15 cm
Okresy ochronne ryb Amur okres ochronny: brak Belona okres ochronny: brak Boleń okres ochronny: od 1 stycznia do 30 kwietnia Brzana okres ochronny: od 1 stycznia do 30 czerwca Certa okres ochronny: w rzece Wiśle od zapory we Włocławku do jej ujścia od 1 września do 30 listopada; w rzece Wiśle powyżej zapory we Włocławku i w pozostałych rzekach od 1 stycznia do 30 czerwca.Dorsz okres ochronny: brak Głowacica okres ochronny: od 1 marca do 31 maja Jaź okres ochronny: brak Jelec okres ochronny: brak Karaś okres ochronny: brak Karp okres ochronny: brak Kleń okres ochronny: brak Krąp okres ochronny: brak Leszcz okres ochronny: brak Lin okres ochronny: brak Lipień okres ochronny: od 1 marca do 31 maja Łosoś okres ochronny: w rzece Wiśle i jej dopływach powyżej zapory we Włocławku od 1 października do 31 grudnia, w pozostałym okresie obowiązuje zakaz połowu łososia w czwartki, soboty i niedziele, na odcinku rzeki Wisły od zapory we Włocławku do jej ujścia od 1 grudnia do końca lutego; w okresie od 1 marca do 31 sierpnia obowiązuje zakaz połowu w piątki, soboty i niedziele, w pozostałych rzekach od 1 października do 31 grudnia.Miętus okres ochronny: na wszystkich wodach z wyjątkiem strefy na Odrze od ujścia rzeki Warty do granic z wodami morskimi od 1 grudnia do końca lutego Okoń okres ochronny: brak Płoć okres ochronny: brak Pstrąg okres ochronny: w przypadku pstrąga potokowego od 1 września do 31 stycznia w rzece Wiśle i jej dopływach od jej źródeł do ujścia rzeki San, w rzece San i jej dopływach oraz w rzece Odrze i jej dopływach od granicy państwowej z Republiką Czeską do ujścia rzeki Bystrzycy oraz w rzece Bystrzycy i jej dopływach. W pozostałych wodach od 1 września do 31 grudnia. Okres ochronny dla pstrąga tęczowego nie obowiązuje.Sandacz okres ochronny: od 1 stycznia do 31 maja Sieja okres ochronny: od 15 października do 31 grudnia Sielawa okres ochronny: brak Sum okres ochronny: 1 listopada do 30 czerwca* w rzece Odrze od ujścia rzeki Warty do granicy z wodami morskimi od 1 marca do 31 maja.Szczupak okres ochronny: od 1 stycznia do 30 kwietnia.Świnka okres ochronny: od 1 stycznia do 15 maja Tołpyga okres ochronny: brakTroć okres ochronny: w rzece Wiśle i jej dopływach powyżej zapory we Włocławku od 1 października do 31 grudnia, w pozostałym okresie obowiązuje zakaz połowu troci w czwartki, soboty i niedziele, na odcinku rzeki Wisły od zapory we Włocławku do jej ujścia od 1 grudnia do końca lutego; w okresie od 1 marca do 31 sierpnia obowiązuje zakaz połowu w piątki, soboty i niedziele, w pozostałych rzekach od 1 października do 31 grudnia.Ukleja okres ochronny: brak Węgorz okres ochronny: brak Wzdręga okres ochronny: brak 

Przepisy na dania z ryb.

Ryby w zalewie.

Składniki: 1 kg ryb tłuszcz do smażenia sól, mąka Zalewa:3/4 szklanki octu 2 i 1/4 szklanki wody 9 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 6 łyżeczek cukru 3 łyżeczki soli 1/2 kg cebuli pokrojona w paski
Ryby oskrobać i wypatroszyć, umyć, posolić obtoczyć w mące i obsmażyć na złoto na tłuszczu. Składniki zalewy połączyć i zagotować. Zalać nią wcześniej ułożone w słoiku ryby. Przykryć i odczekać kilka dni przed spożyciem.

Ryba smażona.

1 kg ryb sól lub przyprawa do kurczaka mąka do obtoczenia olej do smażenia Rybki sprawić, oczyścić z łusek.Posolić lub posypać obficie przyprawą, lekko obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju.Ryby posypane solą po usmażeniu można podlać śmietaną i uprażyć.
Zupa rybna.
1 kg chudych ryb(okoń,sandacz)pęczek włoszczyzny młode ziemniaki sól pieprz listek laurowy ziele angielskie
Ryby oskrobać, oczyścić, dokładnie umyć i wyfiletować, duże kawałki ryby pokroić, mniejsze zostawić. Włoszczyznę oczyścić, umyć i pokroić w słupki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.Resztki z ryby włożyć do garnka z 2 litrami zimnej wody, lekko osolić, dodać listek laurowy i 2 ziarna ziela angielskiego, gotować na wolnym ogniu często szumując aż do zagotowania. Po tym czasie wywar przecedzić, dodać pokrojone warzywa i ziemniaki, doprawić solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodać filety z ryb, doprowadzić do wrzenia, podawać.

Kotlety lub pulpety rybne.

5 kilogramów ryb(płoć,karaś)2 jajka bułka tarta pieprz sól Ryby oskrobać,wypatroszyć i wyfiletować. Następnie zmielić na maszynce na średnim oczku.Dodać jajka,bułkę tartą oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.Gotować w osolonej wodzie lub smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Ryby wędzone.

Najpopularniejsze gatunki ryb przeznaczonych do wędzenia to: okoń, szczupak, węgorz,sieja i sielawa

Wędzenie to proces, w trakcie którego ryba zostaje poddana działaniu dymu pochodzącego ze spalania trocin lub drewna.Nie używamy do wędzenia drewna drzew iglastych.Rozróżniamy wędzenie na gorąco lub na zimno.Wędzenie na gorąco odbywa się w temperaturze około 90 stopni, na zimno w 30 stopniach i trwa bardzo długo.Świeżą rybę należy wypatroszyć i dokładnie umyć pod bieżącą wodą.Następnie wkładamy rybę w solankę,która zawiera wodę i sól.Do solanki można również dodać pieprz,liść laurowy lub ziele angielskie.Małe ryby na około pół godziny duże nawet na kilka godzin.Po wyjęciu z solanki rybę trzeba przesuszyć,żeby się wędziła a nie gotowała.

Wędzenie to proces, który przebiega w trzech etapach:

1: przez pół godziny trwa osuszanie w temperaturze około 50 st. C.
2: trwa od 1 -3 godzin i zależy od wielkości ryby. Należy podwyższyć temperaturę do około 60 st. C i co pewien czas sprawdzać czy ryba dobrze się wędzi
3: trwa 15-20 minut. W tym czasie temperatura powinna wynosić do 70-90 st. C.

Życzę wielu sukcesów oraz obfitych połowów.

Czytaj również: 
Część pierwsza: Poradnik dla wędkarzy, cz. 1. Sprzęt

Część druga: Poradnik dla wędkarzy, cz. 2. Zbiorniki i metody

 


1.9
Oceń
(17 głosów)

 



Poradnik dla wędkarzy, cz. 3. Własne sposoby i przepisy - opinie i komentarze

Jakub WośJakub Woś
0
Przepisy kulinarne, skopiowane okresy ochronne, wymiary - pomieszanie z poplątaniem - bez oceny (2015-09-26 21:40)
KomanczKomancz
0
Tony niespójnych informacji... Jakość artykułu bez oceny. (2015-09-27 00:12)
Dos equis xxDos equis xx
0
Skończyłem czytać na węgorzu. Od czytania tych głupot mało nie padłem ze śmiechu. "O 24.15 jest szczyt żerowania tej ryby" - jak precyzja co do minuty:) a i nie chciałbym Cie załamywać ale doba ma 24 godziny i nie ma czegoś takiego jak 24:15. Następny kwiatuszek - "Hol musi być finezyjny, nie tylko siłowy" Finezyjny a zarazem siłowy? Kolejny - "Kołowrotki muszą mieścić przynajmniej 150 m żyłki o danej średnicy" No i ostatnia ciekawostka "czekam po braniu około 5 minut, aby ryba dobrze połknęła przynętę" Pięć minut? w ten sposób możesz złowić dwa albo trzy bo ten pierwszy już dawno wysra przynętę z hakiem. Jedynka za ten w pis to za dużo. (2015-09-27 08:42)
pstrag222pstrag222
0
zajebisty tekst "O 24.15 jest szczyt żerowania tej ryby" - skąd to wiesz? A jak zaczną żerowac o 24:19????:) kluski ziemniaczane z cukrem wanilinowym. Przynętę którą stosuję wymyśliłem sam, mimo jej bardzo dużej skuteczności nie jest ona znana wędkarzom. stary sposób wedkarzy z kilkudziesięcioletnim doświadczeniem Ogólnie kopiuj wklej a nie napisany teksty, czyli kiła i mogiła.... 1 (2015-09-27 09:50)
HusqvarnaHusqvarna
0
Ojesu... (2015-09-27 15:48)
marianfilipekmarianfilipek
0
27-09-2015rok.zakonczylem sezon wedkarski W tym czasie zlowilem 30 karpi o wadze od 1,50 do 5,20 kilograma.sezon zakonczylem z powodu choroby. (2015-09-27 19:08)
Piotr 100574Piotr 100574
+1
aż się boję czytać ten wpis po tych komentarzach ,chyba odpuszczę (2015-09-27 19:35)
Artur z KetrzynaArtur z Ketrzyna
0
Postawiłem pałę, bo w poradniku nie mogą być błędne wymiary ochronne! wymiar ochronny szczupaka w rozprowadzeniu: szczupaka (Esox lucius L.) 45 cm, a wody PZW (RAPR) 5 cm. (2015-09-27 20:43)
MoskviczMoskvicz
0
jezus maria, co to jest człowieku? :D (2015-10-08 15:02)
rafalwedkujerafalwedkuje
0
wiele mamrotów musiałeś wychylić jak to pisałeś. THE BEST (2015-10-11 11:43)

skomentuj ten artykuł