Pory żerowania ryb.
zbigniew mamrot (zbylu124)
2017-02-22
Żerowanie ryb zaczyna się kiedy roztopią się pierwsze marcowe lody.Pierwsza zaczyna w końcu marca żerować płoć,kiedy temperatura wody osiągnie 14 "C płoć zaczyna pobierać pokarm,płoć nęcimy kiedy temperatura wody wyniesie 18"C.Na początku nęcimy kilkoma garściami zanęty i zwiększamy co tydzień masę zanęty o 20dag.Najwięcej latem wrzucamy na jednorazowe zanęcenie 5 kg. zanęty.Drugi zaczyna żerować krąp w końcu kwietnia,jest to także pora rozpoczęcia żerowania leszcza.Temperatura wody osiąga wtedy 19"C,nęcimy zanętą zbitą w twarde kule ponieważ te gatunki ryb żerują przy dnie.Kiedy temperatury wody osiągnie 19,5"C wrzucamy do wody około 4kg. zanęty.Na początku kwietnia wrzucamy około 2kg. zanęty.Kolejnymi rybami które zaczynają pobierać pokarm są karasie srebrzyste oraz złote.Gatunki te zaczynają dobrze żerować na początku maja kiedy temperatura wody osiągnie około 19,8"C.Kiedy woda osiągnie 19,9"C sypiemy do wody około 3 kg.zanęty.Kolejnym gatunkiem omawianym jest ukleja,zaczyna żerować na koniec maja kiedy temp. wody osiągnie 18,8"C,dobrze żeruje kiedy woda osiągnie 19"C,wtedy do łowiska wrzucamy około 1,5 kg. zanęty.Karp,amur oraz lin zaczynają żerować kiedy temp. wody osiągnie 19,8"C,wtedy nęcimy niewielkimi porcjami zanęty,a gdy temperatura wody osiągnie 19,9"C do wody jednorazowo wrzucamy 6 kg. zanęty. Jeziorowe ryby drapieżne zaczynają dobrze żerować przy temp wody 18,8"C,a największe ilości pokarmu pobierają latem kiedy ich metabolizm działa dużo szybciej. Ryby rzeczne zaczynają żerować w końcu maja , kiedy zaczyna żerować kleń przy temp. wody 12,6"C. Kolejno dołączają inne gatunki ryb,są to jaż,boleń oraz certa i świnka. Najlepiej pokarm ryby rzeczne pobierają kiedy temp. wody osiągnie 20"C. Świnkę i jazia zaczynamy nęcić kiedy temp wody osiągnie 20,2"C i wrzucamy na jednorazowe nęcenie około 5kg. Zanęty. Ryby bałtyckie zaczynają dobrze żerować około połowy kwietnia i pierwszy żeruje śledż kiedy temp. wody osiągnie około 18,8"C. Kolejno do niego dołączają dorsz,rdzawiec,oraz halibut i zębacz. Ulubioną temp. żerowania dorsza i rdzawca jest temp. ,kiedy woda osiągnie 20"C. Halibut i zębacz najlepiej żerują przy temp. wody 20,2"C. Molwa zaczyna żerować dużo póżniej przy temp.20,4"C.