postny wianuszek z marcepanem


-25 dag mąki
-1 jajko
-3/4 szklanki wody
-sok z 1/2 cytryny
-szczypta soli
-10 dag masła do posmarowania
FARSZ:
-250 ml kremówki
-po 10 dag migdałów, cukru i masła
-4 jajka
-5 dag rodzynek
-skórka tarta z 1 cytryny
-marcepan
Z mąki uformować kopczyk, zrobić wgłębienie, wbić jajko, wsypać sól, wlać sok z cytryny i wodę, zagnieść ciasto, wyrobić, odstawić na 30 minut. Rozwałkować jak najcieniej, posypując mąką, wyciągnąć, przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na 15 minut. Na nadzienie sparzyć migdały i zdjąć skórkę , osuszyć, zemleć. Utrzeć z cukrem i wymieszać z rodzynkami. Dodać utarte żółtka, skórkę z cytryny, ubitą śmietanę i pianę z białek, wymieszać. Ciasto posmarować roztopionym masłem, nałożyć masę i zwinąć. Połączyć końce, posmarować roztopionym masłem. Piec 30-40 minut w 190 stopniach, udekorować ozdobami z marcepany.

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

postny wianuszek z marcepanem - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł