Potrawy Świąteczne - SZYNKA


ŚWIĄTECZNA SZYNKA.2,5 kg surowej szynki z warstwa tłuszczu, 2 łyzki płynnego miodu, garść gożdzików, łyżeczka pieprzu. MARYNATA: 2 szkl. białego wina, 3 cebule, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 liści laurowych, łyzeczka rozmarynu, łyzeczka jagód jałowca, 4 łyzki oleju z pestek winogron, cytryna, łyżka cukru. Przygotować naczynie emaliowane niewiele wieksze od szynki. Na dnie połozyc kilka plasterków cytryny ze skórką i cebuli. Natrzec szynke solą, włozyc do naczynia. Wlac do rondla wino, wsypać korzenne przyprawy potrzebne do marynaty, rozmaryn i cukier. Wrzuć resztę plasterków cebuli i cytryny. Podgrzewać pod przykryciem 15 min. Zalac mięso wystudzona marynatą, wierzch posmarować łyzka oleju i odstawic w chłodne miejsce na 24 godz. Kilka razy przewracać szynkę, za każdym razem polewając łyżka oleju. Wyjąć szynke z marynaty, opsuszyc i naciąć w kratkę co 3 cm. Zasznurować , by nadać jej ładny kształt, naszpikować gozdzikami, posypać pieprzem i polać miodem. Odstawić na 2 godz. Połozyc szynkę na dnie brytfanny, wlac kilka łyżek marynaty i piec w temp. 180 st. Przez pierwsze trzy kwadranse polewać marynatą razem z przyprawami a potem sosem z brytfanny. Po 2,5 godz. pieczenia szynka powinna być miekka i soczysta. pycha

 


0
Oceń
(0 głosów)

 

Potrawy Świąteczne - SZYNKA - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł