Prawie leczo

/ 8 komentarzy / 13 zdjęć


Podzielę się z Wami przepisem leczo lekko 'zmodernizowane'. Potrzebne będą:
- 0,5 kg pieczarek
- 0,5 kg cebuli
- 0,5 kg kiełbasy np. śląskiej
- 0,5 kg papryki-w tym przypadku dwie duże- czerwona i żółta
- 2 puszki pokrojonych pomidorów
- sól, pieprz, mielona ostra papryka.
Przygotowanie zaczynamy od pokrojenia oraz podsmażenia poszczególnych składników koniecznie osobno tzn. osobno pieczarki, cebulę itp. Cebulę podsmażamy do momentu aż przestanie być chrupka, kiełbasę możemy podsmażyć bardziej, pieczarki do momentu odparowania wody,papryka zaś do momentu jak będzie w nią lekko wchodził widelec. Po podsmażeniu wszystkie składniki wrzucamy do jednego garnka, dodajemy pomidory z puszki, przyprawiamy do smaku i dusimy około 40minut. W ten sposób mamy'bazę' którą możemy wykorzystać na dwa sposoby a mianowicie podać nasze leczo z ryżem (ja preferuję brązowy) lub też wykorzystać do sporządzenia pysznej zapiekanki z ziemniakami.
SMACZNEGO.....

 


4.2
Oceń
(34 głosów)

 

Prawie leczo - opinie i komentarze

pstrag222pstrag222
0
uwielbiam leczo dodaje tez do niego troche pokrojonej cukinni dodaje cieawego smaku.
za wpis pozostawiłem ***** i pzdr. pstrag222
(2011-10-03 21:59)
wiekla42wiekla42
0
Ślinka cieknie jak się czyta o takich przysmakach. Kiedy degustacja. Pozdrawiam *****.
(2011-10-03 23:17)
marek-debickimarek-debicki
0
Idealna pora na takie dania. Pomidorki, cukinia i papryka w dostępnej cenie, tylko gotować i korzystać z dobroci jesieni i jej plonów. Pozdrawiam i *****pozostawiam. (2011-10-04 09:38)
troctroc
+1
Ale żeście się uparli na tą cukinię- to jest bez niej- i dlatego "prawie". Warto spróbować czegoś nowego.
(2011-10-04 16:24)
marek-debickimarek-debicki
0
Kolego troc niech ci będzie, odpuszczę Ci tą cukinię. Jednak muszę przyznać, że te puszkowe pomidory, bez skóreczki, całe lub połówki w naturalnym sosie są naprawdę rewelacyjne. Jeżeli ktoś nie lubi przecierów pomidorowych, czy też ketchupu, właśnie te pomidorki są rewelacyjnym rozwiązaniem. (2011-10-04 20:12)
eryk01eryk01
0
wszystko  OK a gdzie tu miejsce na rybe. proponuje na koniec do tego lecza wrzucic podsmazone kawałki filecika
(2011-10-11 18:52)
użytkownik101047użytkownik101047
0
piąteczka za wpis, też lubię eksperymentować w kuchni. (2012-03-04 21:21)
kamil11269kamil11269
0
Również lubię leczo ;) (2012-12-08 18:49)

skomentuj ten artykuł