Zaloguj się do konta

Prawie leczo

Podzielę się z Wami przepisem leczo lekko 'zmodernizowane'. Potrzebne będą:
- 0,5 kg pieczarek
- 0,5 kg cebuli
- 0,5 kg kiełbasy np. śląskiej
- 0,5 kg papryki-w tym przypadku dwie duże- czerwona i żółta
- 2 puszki pokrojonych pomidorów
- sól, pieprz, mielona ostra papryka.
Przygotowanie zaczynamy od pokrojenia oraz podsmażenia poszczególnych składników koniecznie osobno tzn. osobno pieczarki, cebulę itp. Cebulę podsmażamy do momentu aż przestanie być chrupka, kiełbasę możemy podsmażyć bardziej, pieczarki do momentu odparowania wody,papryka zaś do momentu jak będzie w nią lekko wchodził widelec. Po podsmażeniu wszystkie składniki wrzucamy do jednego garnka, dodajemy pomidory z puszki, przyprawiamy do smaku i dusimy około 40minut. W ten sposób mamy'bazę' którą możemy wykorzystać na dwa sposoby a mianowicie podać nasze leczo z ryżem (ja preferuję brązowy) lub też wykorzystać do sporządzenia pysznej zapiekanki z ziemniakami.
SMACZNEGO.....

Opinie (8)

pstrag222

uwielbiam leczo dodaje tez do niego troche pokrojonej cukinni dodaje cieawego smaku.za wpis pozostawiłem ***** i pzdr. pstrag222 [2011-10-03 21:59]

wiekla42

Ślinka cieknie jak się czyta o takich przysmakach. Kiedy degustacja. Pozdrawiam *****. [2011-10-03 23:17]

marek-debicki

Idealna pora na takie dania. Pomidorki, cukinia i papryka w dostępnej cenie, tylko gotować i korzystać z dobroci jesieni i jej plonów. Pozdrawiam i *****pozostawiam. [2011-10-04 09:38]

troc

Ale żeście się uparli na tą cukinię- to jest bez niej- i dlatego "prawie". Warto spróbować czegoś nowego. [2011-10-04 16:24]

marek-debicki

Kolego troc niech ci będzie, odpuszczę Ci tą cukinię. Jednak muszę przyznać, że te puszkowe pomidory, bez skóreczki, całe lub połówki w naturalnym sosie są naprawdę rewelacyjne. Jeżeli ktoś nie lubi przecierów pomidorowych, czy też ketchupu, właśnie te pomidorki są rewelacyjnym rozwiązaniem. [2011-10-04 20:12]

eryk01

wszystko  OK a gdzie tu miejsce na rybe. proponuje na koniec do tego lecza wrzucic podsmazone kawałki filecika [2011-10-11 18:52]

użytkownik

piąteczka za wpis, też lubię eksperymentować w kuchni. [2012-03-04 21:21]

kamil11269

Również lubię leczo ;) [2012-12-08 18:49]

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

Czytaj więcej

Pstrąg z grilla

Składniki:średnie pstrągi - 4 sztukipaprykacytryny - 1-2 sztukimasło -…