Przechowywanie ryb latem
Romuald Urbanski (Romuald55)
2013-04-25
-złowionych ryb nie gniecie się i nie rzuca nimi.Stłuczone tkanki szybciej ulegają rozkładowi.
-śnięte ryby trzeba szybko wypatroszyć i usunąć skrzela
-ryb nie myjemy wodą ani nie wycieramy mokrą szmatką
-po wypatroszeniu zamykamy pysk pokrywy skrzelowe i suszymy na słońcu po ok 10 min obie strony.Jeżeli nie ma słońca to trzeba ryby wytrzeć na sucho suchą szmatką.
-ryby oddzielamy od siebie trawą lub pokrzywami i przetrzymujemy w płóciennym woreczku wieszając je w cieniu.
-woreczek musi być szczelny by nie dostały się muchy
-jeżeli mino zabiegów oczy zajdą bielmem a skóra pokryje się białym śluzem ryby nie nadają sie do spożycia
-jeżeli ryby uda sie przechować w dobrym stanie wkładamy ja do zimnej wody;podsuszone tkanki rozmiękają,skóra i mięso przybiera naturalny wygląd.