Przekąska- Pieczone różki z kurczakiem


Składniki:
Ciasto
35 dag mąki
1 jajko
15 dag masła
sok z połowy cytryny
sól
Nadzienie:
2 upieczone filety z piersi kurczaka
20 dag miękkiej fety
1 cebula
1 czerwona papryka
2-3 łyżki śmietany
1-2 ząbki czosnku
skórka otarta z cytryny
tymianek
sól
pieprz
Inne:
1 jajko do posmarowania
Przygotowanie:
Przesiej mąkę z solą, posiekaj nożem z masłem, dodaj jajko, sok z cytryny i ewentualnie 2-3łyżki zimnej wody. Zagnieć ciasto. Uformuj w kulę, zawiń. Włóż do lodówki na 30minut.
Fetę utrzyj z posiekaną cebulą, śmietaną i dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, skórką otartą z cytryny, tymiankiem oraz pieprzem. Dodaj pokrojoną w małą kostkę paprykę i pokrojone pieczone piersi kurczaka.
Ciasto rozwałkuj na grubość 4-5mm, pokrój w kwadraty. Na środku każdego połóż łyżką nadzienie i mocno zlep brzegi, formując różki. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Ułóż na wyłożonej pergaminem blasze. Piecz na rumiano 20-30min w 180*C. Smacznego.

 


1
Oceń
(5 głosów)

 

Przekąska- Pieczone różki z kurczakiem - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł