Przekładaniec z Lina na Omlecie
Jarosław Warkocki (Yaro)
2010-10-17
Przekładaniec z lina na Omlecie.
SKŁADNIKI:
Składniki na 5 porcji:
500g filetu z lina
150g świeżego szpinaku
100g sera Lazur
175g śmietanki 36%
75g mrożonych borowików
50 ml oleju
2 jajka
15g mąki
PRZYGOTOWANIE:
Pokroić lina na odpowiednie porcje po 100g, lub na porcje po 50g, wtedy dajemy 2 kawałki na 1 osobę. Przyprawić solą i pieprzem. Na wierzchu położyć pokrojone w plastry borowiki, wcześniej lekko obsmażone i owinąć wszystko liśćmi szpinaku, również lekko podsmażonymi. Piec 15 minut w temperaturze ok 100°C
Sos: Podgrzewamy śmietankę i dodajemy ser, doprawiamy sos do smaku. Możemy nalać go do kieliszka, aby zwiększyć efekt, wtedy każdy sam decyduje, czy chce sos czy nie.
Możemy dodać więcej lub mniej sera, w zależności od tego czy wolimy łagodniejszy czy wyrazisty sos. Możemy udekorować danie oliwą zmieszaną z posiekaną pietruszką.
Smacznego!!!
SKŁADNIKI:
Składniki na 5 porcji:
500g filetu z lina
150g świeżego szpinaku
100g sera Lazur
175g śmietanki 36%
75g mrożonych borowików
50 ml oleju
2 jajka
15g mąki
PRZYGOTOWANIE:
Pokroić lina na odpowiednie porcje po 100g, lub na porcje po 50g, wtedy dajemy 2 kawałki na 1 osobę. Przyprawić solą i pieprzem. Na wierzchu położyć pokrojone w plastry borowiki, wcześniej lekko obsmażone i owinąć wszystko liśćmi szpinaku, również lekko podsmażonymi. Piec 15 minut w temperaturze ok 100°C
Sos: Podgrzewamy śmietankę i dodajemy ser, doprawiamy sos do smaku. Możemy nalać go do kieliszka, aby zwiększyć efekt, wtedy każdy sam decyduje, czy chce sos czy nie.
Możemy dodać więcej lub mniej sera, w zależności od tego czy wolimy łagodniejszy czy wyrazisty sos. Możemy udekorować danie oliwą zmieszaną z posiekaną pietruszką.
Smacznego!!!