Przekładaniec


Produkty:
-3 szklanki mąki
-5 łyżek cukru
-12 łyżek oleju
-3 jajka
-po 3 łyżki mleka i śmietany
-5 dag drożdży
-2 łyżki soku z otartej cytryny
-6 łyżek powideł
-2 łyżki rodzynek
-5 suszonych moreli
-7 suszonych śliwek
-3 daktyle
-2 figi
-4 łyżki grubo posiekanych orzechów laskowych
-łyżka rumu
-sól
-żółtko

Przygotowanie:
Rodzynki, morele, śliwki,daktyle i figi opłukać, osuszyć. Rodzynki namoczyć w rumie 20 minut, osączyć. Wszystkie owoce pokroić na kawałki. Jajka zmiksować z cukrem, olejem, mlekiem i skórką cytrynową. Drożdże rozetrzeć ze śmietaną, dodać do masy jajecznej. Mąkę przesiać, wymieszać ze szczyptą soli, połączyć z masą, zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części i rozwałkować na równej wielkości placki. W formie wyłożonej pergaminem ułożyć jeden placek, posmarować powidłami, posypać połową orzechów i bakaliami. Przykryć drugim plackiem. Żółtko roztrzepać z mlekiem, posmarować ciasto, posypać orzechami. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Przekładaniec - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł