Pszenica na przynętę
Bartosz (Lin1992)
2013-03-30
Pszenica to stara i zapomniana ale bardzo dobra przynęta wędkarska.
Ziarenka pszenicy są bardzo dobrą przynętą która sprawdza się w każdych warunkach i można na nią kusić chyba wszystkie ryby spokojnego żeru.
Z tego co zaobserwowałem to na moich łowiskach na pszenicę najchętniej brały :płoć,wzdręga oraz krąp.
Pszenica świetnie nadaje się do nęcenia i jako przynęta haczykowa.
Łowiąc na pszenicę najlepsze efekty miałem w miesiącach letnich ( czerwiec - sierpień).
W chłodniejszych miesiącach już mi się nie sprawdzała aż tak bardzo.
Pszenica jest stosunkowo małą przynętą więc nie można powiedzieć o niej że jest selektywna gdyż jak wspomniałem już wcześniej można na nią złowić wszystko od malutkiej uklei po sporego lina czy leszcza.
Pszenicę można przygotować samemu lub kupić gotową w sklepie.
W sklepie najczęściej dostaniemy pszenicę albo w słoiczkach albo pakowaną w próżniowe woreczki.
Pszenice dostępne w sklepach są również w wersji smakowej.
Praktycznie smaków pszenicy jest tyle samo co kukurydzy.
Ja jednakże bardziej niż kupną wolę pszenicę przygotować w domu.
Są na to dwa sposoby jeden szybszy i bardziej pracochłonny a drugi wolniejszy i mniej pracochłonny.
Co nie zmienia faktu że pszenica zrobiona na ten czy na tamten sposób jest równie skuteczna i dobrze zrobiona.
Pierwszy ( szybszy) sposób to gotowanie pszenicy na gazie.
Na początek bierzemy garnek i wsypujemy do niego 1/3 wysokości pszenicy i zalewamy wodą.Czekamy kilka godzi aż pszenica namięknie.Następnie odlewamy wodę w której moczyła się pszenica z garnka i zalewamy do pełna obecną tam pszenicę świeżą wodą i stawiamy na gaz
Aby pszenica nam nie kipiała można dolać do niej 1 łyżkę oleju jadalnego np.kujawskiego czy jakiego tam macie w kuchni.
Pszenica w trakcie gotowania nam bardzo ładnie pęcznieje i nie raz konieczne jest dolanie wody.
Pszenicę poznamy po tym że jest już ugotowana jeśli stanie się miękka i pojawi się białe pęknięcie na środku ziarenka przez które widać miąższ nasiona.
Pszenicę należ w trakcie gotowania co jakiś czas przemieszać.
Można również dodać do niej jakiś aromat aby uatrakcyjnić naszą przynętę tudzież zanętę.
Pszenica gotuje się w zależności od ilości i na jakim ogniu ją gotujemy od około 3 do 4 godzin.
Drugi ( mniej pracochłonny ) sposób - ten sposób można wykorzystać jak nam się nie śpieszy zbytnio na ryby albo przygotowujemy sobie przynętę lub zanętę na drugi dzień.
Bierzemy stary,niepotrzebny termos lub garnek z przykrywką.
Wsypujemy pszenicy do 1/3 jego wysokości i zalewamy wrzątkiem.
Odstawiamy na noc. Jeśli pszenicę zaparzamy w garnku obowiązkowo musimy otulić go kocami,kołdrą,pierzyną czy co tam mamy jeszcze ciepłego w domu :) ażeby nie tracił niepotrzebnie ciepła.
Po kilkunastu godzinach mamy bardzo ładnie u parowaną pszenicę.
Jednakże do tego sposobu przygotowania bardziej polecam termos niż garnek gdyż lepiej się do tego nadaje i dłużej trzyma ciepło no i jest bardziej bezpieczniejszy niż garnek - mniejsze ryzyko narobienia szkód i bałaganu niż w przypadku garnka z wodą :)
Szczerze polecam stosowanie pszenicy jako przynęty i zanęty gdyż można liczyć na bardzo dobre efekty tej dzisiaj zapomnianej a bardzo skutecznej przynęty.
Z wędkarskim pozdrowieniem Lin1992.