Przepis na karpia po poznańsku


Składniki:
80 dag filetów z karpia
2-3 głowy karpia
pęczek włoszczyzny
duża cebula
2 liście laurowe
po 3-4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
1-2 goździki
sól
Sos:
2 łyżki masła
łyżka mąki
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
5 dag pokruszonego piernika
5 dag rodzynek
2 łyżki posiekanych migdałów
1,5 łyżki miodu
sok i otarta skórka z cytryny
sól
Przygotowanie:
Filety karpia natrzeć solą, owinąć w folię, włożyć na 1-2 godz. do lodówki. Włoszczyznę i cebulę oczyścić, zalać 2-3 szklankami wody, dodać przyprawy korzenne i gotować, aż warzywa będą miękkie. Wywar odcedzić i ugotować w nim rybie głowy, ok 30.minut. Filety włożyć do płaskiego rondla, zalać przecedzonym wywarem z rybich głów i gotować ok.15minut na małym ogniu. Wyjąć je, pokroić na porcję, przełożyć do wysmarowanego masłem żaroodpornego półmiska. Wywar z ryby mocno zredukować, przestudzić. W rondlu zrobić z masła mąki masę zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym bulionem wymieszanym z winem i gotować na małym ogniu, aż sos się zgęstnieje. Dodać pokruszony piernik, miód, sok i skórkę z cytryny, rodzynki, migdały, doprawić solą, wymieszać i podgrzać. Polać rybę sosem, wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Smacznego!

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Przepis na karpia po poznańsku - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł