Przepis na karpia faszerowanego


Składniki:

4 dzwonka karpia
2 l bulionu warzywnego
20 dag filetu z ryby morskiej
1 cebula
ząbek czosnku
2 łyżki startej gotowanej marchewki
4 łyżki bułki tartej
puszka groszku
sok i skórka z cytryny
4 łyżeczki żelatyny
jajko
2 surowe białka
2 łyżki octu
koperek
sól


Ryby filet drobno pokrój, przypraw sokiem i skórką z cytryny, solą. Dodaj marchewkę, bułkę tartą, posiekany koperek, posiekaną cebulę, czosnek, jajko. Zmiksuj na gładko. Wymieszaj z łyżką groszku. Masą nadziej dzwonka karpia. Ułóż na kratce do gotowania ryb. Włóż do garnka z bulionem. Przykryj o gotuj na wolnym ogniu przez 10 min. Ostudź. Wywar przecedź, dodaj rozpuszczoną żelatynę oraz lekko roztrzepane białka i ocet. Mieszając podgrzewaj aż wywar się sklaruje. Znów przecedź. Odrobinę wlej na półmisek. Zastudź. Na galarecie na półmisku ułóż rybe udekoru groszkiem. Zalej pozostała galaretą z wywaru.

 


3.7
Oceń
(3 głosów)

 

Przepis na karpia faszerowanego - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł