Przepis na karpia z pieczarkami


-1,5 kg sprawionego karpia (bez głów i ości)
-sok z cytryny
-sol, pieprz
-20 dag pieczarek
-10 dag masła
-2 jajka
-1/2 szklanki mąki
-łyżeczka słodkiej papryki w proszku
-4 łyżki oleju
Rybę pokrój na 8 kawałków, oczyść przynajmniej z najgrubszych ości. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Przykryj folią aluminiową i odstaw do lodówki. Pieczarki oczyść. Podsmaż na łyżce masła. Oprósz solą i pieprzem. Zdejmij z patelni. Rybę wyjmij, dokładnie osusz. Każdy kawałek zanurz w roztrzepanych jajkach, mące wymieszanej z papryką. Smaż na rumiano z obu stron na reszcie masła rozgrzanego z olejem. Przed podaniem ułóż usmażoną rybę w naczyniu żaroodpornym. Obłóż podsmażonymi pieczarkami i wiórkami zimnego masła, zapiekaj ok. 15 min.

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

Przepis na karpia z pieczarkami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł