Przepis na Karpika w piwie


Produkty:
-1kg filetów z karpia
-szklanka jasnego piwa
-cebula
-po 6 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
-pół łyżeczki otartej skórki z cytryny
-łyżeczka mielonych goździków
-pół łyżeczki cukru
-5dag rodzynków
-łyżeczka posiekanych orzechów włoskich
-2 łyżki oliwy
-sól

Przygotowanie:
Filety z karpia natrzeć solą i zmielonymi goździkami, wstawić na 2 godziny do lodówki. Rodzynki sparzyć wrzątkiem. W płaskim rondlu rozgrzać olej, zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę, dodać połowę rodzynków, pieprz i ziele angielskie. Wlać piwo, zagotować, włożyć porcje ryby, posypać skórką otartą z cytryny, dusić przez 15 minut. Dodać pozostałe rodzynki, cukier i pieprz, dusić przez następne 5 minut.

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Przepis na Karpika w piwie - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł