Przepis na leszcze i okonie w marynacie octowej

/ 5 komentarzy

Jako że okonie i leszcze mają dużo ości nie każdy lubi je jeść. Ja te ryby lubię jeść ale tylko po odpowiedniej obróbce bo nie lubię się grzebać z ośćmi. Oto przepis na te ryby w occie dzięki któremu ości są miękkie:
- leszcz lub okoń;
- olej lub smalec do smażenia;
- cebula;
- ocet;
- woda;
- gorczyca;
- ziele angielskie;
- liść laurowy;
- pieprz mielony;
- szczypta cukru;
Leszcze kroimy w dzwonki (okonie całe) solimy i odstawiamy na jakieś pół godziny żeby przeszły solą. Smażymy na oleju lub smalcu jak kto woli. Robimy wywar z octu i wody w proporcjach 1 miarka octu i 3 wody do tego dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz,cukier, gorczycę. Wywar zagotowujemy. Przypalamy na ogniu połówki cebuli. Usmażone ryby układamy w głębokim naczyniu, wkładamy przypaloną cebulę i zalewamy wszystko tak żeby ryby były całe zakryte wywarem. Odstawiamy na 3-5 dni w chłodne miejsce. Można równie dobrze ryby wkładać do słoików i zalewać gorącym wywarem po czym zakręcić i już mamy rybki wekowane na późniejszy czas. Życzę smacznego


Zobacz także:
Przepisy kulinarne na szczupaka
Szczupak pieczony
Szczupak smażony
Szczupak w galarecie
Przepis na szczupaka w całości
Przepis na szczupaka smażonego


 


4.4
Oceń
(21 głosów)

 

Przepis na leszcze i okonie w marynacie octowej - opinie i komentarze

bonek18bonek18
0
Do tych gatunków można chyba jeszcze płoć doliczyć też w całości.
(2010-01-24 12:24)
ziembixziembix
0
nie powiedzial bym że leszcz i okoń ma dużo ości !!!!! do octu preferował bym : płoć , wzdręgę , krąpia czy karasia . pozdro .
(2010-01-30 10:31)
Mateo19517Mateo19517
0
Jutro n rybki się wybieram to jak coś złowie to wypróbuję ten przepis oczywiście 5
(2010-02-05 11:05)
radny68radny68
0
Mniejsze leszcze,zwane potocznie polsilverami,pousmażeniu nadają się jedynie do wylizania.Tylko zalewa może uratować te resztki mięsa które zostało po smażeniu.Małe okonie należy usmażyć na chrupko.Odchodzi tylko kręgosłup i ości piersiowe. (2010-02-10 14:32)
coralgol73coralgol73
0
Robiłem rybki według podobnego przepisu i muszę powiedzieć że bardzo mi i mojej rodzince smakują. Zalewę octową robię trochę słabszą 1:4 . Pozdrawiam.
(2010-03-07 09:08)

skomentuj ten artykuł