Zaloguj się do konta

Przepis na leszcze i okonie w marynacie octowej

Jako że okonie i leszcze mają dużo ości nie każdy lubi je jeść. Ja te ryby lubię jeść ale tylko po odpowiedniej obróbce bo nie lubię się grzebać z ośćmi. Oto przepis na te ryby w occie dzięki któremu ości są miękkie:
- leszcz lub okoń;
- olej lub smalec do smażenia;
- cebula;
- ocet;
- woda;
- gorczyca;
- ziele angielskie;
- liść laurowy;
- pieprz mielony;
- szczypta cukru;
Leszcze kroimy w dzwonki (okonie całe) solimy i odstawiamy na jakieś pół godziny żeby przeszły solą. Smażymy na oleju lub smalcu jak kto woli. Robimy wywar z octu i wody w proporcjach 1 miarka octu i 3 wody do tego dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz,cukier, gorczycę. Wywar zagotowujemy. Przypalamy na ogniu połówki cebuli. Usmażone ryby układamy w głębokim naczyniu, wkładamy przypaloną cebulę i zalewamy wszystko tak żeby ryby były całe zakryte wywarem. Odstawiamy na 3-5 dni w chłodne miejsce. Można równie dobrze ryby wkładać do słoików i zalewać gorącym wywarem po czym zakręcić i już mamy rybki wekowane na późniejszy czas. Życzę smacznego


Zobacz także:
Przepisy kulinarne na szczupaka
Szczupak pieczony
Szczupak smażony
Szczupak w galarecie
Przepis na szczupaka w całości
Przepis na szczupaka smażonego


Opinie (5)

bonek18

Do tych gatunków można chyba jeszcze płoć doliczyć też w całości. [2010-01-24 12:24]

ziembix

nie powiedzial bym że leszcz i okoń ma dużo ości !!!!! do octu preferował bym : płoć , wzdręgę , krąpia czy karasia . pozdro . [2010-01-30 10:31]

Mateo19517

Jutro n rybki się wybieram to jak coś złowie to wypróbuję ten przepis oczywiście 5 [2010-02-05 11:05]

radny68

Mniejsze leszcze,zwane potocznie polsilverami,pousmażeniu nadają się jedynie do wylizania.Tylko zalewa może uratować te resztki mięsa które zostało po smażeniu.Małe okonie należy usmażyć na chrupko.Odchodzi tylko kręgosłup i ości piersiowe. [2010-02-10 14:32]

coralgol73

Robiłem rybki według podobnego przepisu i muszę powiedzieć że bardzo mi i mojej rodzince smakują. Zalewę octową robię trochę słabszą 1:4 . Pozdrawiam. [2010-03-07 09:08]

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

Czytaj więcej

Przepis na sandacza

Jakiś czas temu pytałem kolegów z forum o przepisy na moją ulubioną ry…

25 maja 2018 roku wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies



Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez wedkuje.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

Hoblo Sp z o.o.,Warszawa 02-761, ul. Cypryjska 2G

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności”

Ustawienia