Przepis na leszcze i okonie w marynacie octowej
Wojciech Piktel (bosman1974)
2010-01-23
- leszcz lub okoń;
- olej lub smalec do smażenia;
- cebula;
- ocet;
- woda;
- gorczyca;
- ziele angielskie;
- liść laurowy;
- pieprz mielony;
- szczypta cukru;
Leszcze kroimy w dzwonki (okonie całe) solimy i odstawiamy na jakieś pół godziny żeby przeszły solą. Smażymy na oleju lub smalcu jak kto woli. Robimy wywar z octu i wody w proporcjach 1 miarka octu i 3 wody do tego dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz,cukier, gorczycę. Wywar zagotowujemy. Przypalamy na ogniu połówki cebuli. Usmażone ryby układamy w głębokim naczyniu, wkładamy przypaloną cebulę i zalewamy wszystko tak żeby ryby były całe zakryte wywarem. Odstawiamy na 3-5 dni w chłodne miejsce. Można równie dobrze ryby wkładać do słoików i zalewać gorącym wywarem po czym zakręcić i już mamy rybki wekowane na późniejszy czas. Życzę smacznego
Zobacz także:
Przepisy kulinarne na szczupaka
Szczupak pieczony
Szczupak smażony
Szczupak w galarecie
Przepis na szczupaka w całości
Przepis na szczupaka smażonego