Przepis na pellet karpiowy
Filip Tomczyk (tomczyk001)
2012-06-09
Pellet to selektywna przynęta w wędkarstwie karpiowym najczęściej używana do nęcenia.
Najpierw wykonujemy nasz mix jest podobny do mixu z kulek proteinowych, ale ja stosuję troszeczkę inny i u mnie na łowisku się sprawdza ;)
Do wykonaniu pelletu potrzebne nam będzie:
-suche składniki:
- 300g mąki kukurydzianej
- 300g mąki pszennej
- 200 g kaszy manny
- 150 g cukru
- 200g bułki tartej
- 50 g zmielonych nasion np. słonecznika
-Płynne:
- 1/4 szklanki oleju słonecznikowego ( można rybnego)
- 1/4 szklanki miodu
- 50ml atraktora
- 5 jaj ( ewentualnie woda z łowiska, wykorzystywanie wody w tym przepisie nie wpływa zbyt znacząco na ciasto.)
Sposób wykonania:
- Suche składniki wysypujemy do miski i dokładnie mieszamy, do drugiej miski wlewamy nasze płynne składniki i dolewamy 1 szklankę wody, następnie wsypujemy częściowo suchy mix do płynnego aż do uzyskania ciasta, najpierw mieszamy łyżką później łyżką się nie da więc formujemy ciasto rękami.
Po wykonaniu ciasta wkładamy je do reklamówki i wkładamy na 20 min. do lodówki, aby składniki naszego mixu się połączyły w tym czasie posprzątamy w naszym miejscu pracy i przygotujemy się do rolowania ciasta. Wyciągamy nasze ciasto z lodówki po 20 min i rolujemy rękami (rollerem jeśli ktoś ma) gdy nasze ciasto będzie miało podłużny kształt ucinamy 2 centymetrowe kawałki mogą być mniejsze lub większe zależy jakiej wielkości chcemy mieć pellet po uformowaniu pelletu, nie gotujemy go!! suszymy go tydzień w temperaturze pokojowej na jakiejś ścierce lub ręczniku, po wysuszeniu wkładamy do jakiegoś pojemnika lub torby na przyszłą wyprawę. Jeśli na pellet będziemy łowili później zamrażamy go w zamrażarce.
Mam nadzieje, że troszeczkę pomogłem ;)
[/p]