Przepis na placek orzechowy
Mariusz Strzelak (maniek11x)
2011-12-15
Składniki :
- 1 kg mąki pszennej
- 5 dag drożdży
- 20 dag masła
- 2/3 szkl. mleka
- 2/3 szkl. cukru
- 4 łyżki rumu
- 1 op. przypraw do piernika
- 4 łyżki rumu
- 40 dag różnych orzechów
- lukier i marcepanowe gwiazdki
Sposób przygotowania :
- Masło stop, ostudż. Mleko lekko podgrzej, rozpuść w nim drożdże. Mąkę przesiej do miski. Dodaj masło, mleko z drożdżami, cukier, rum i przyprawę do piernika. Dokładnie wyrób. Odstaw na godzinę. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć.
- Dużą blachę wyłóż pergaminem. Spód wylep połową ciasta. Posyp orzechami i przykryj resztą ciasta. Odstaw jeszcze na 45 minut.
- Placek piecz 30 minut w temp. 175 st.
- 1 kg mąki pszennej
- 5 dag drożdży
- 20 dag masła
- 2/3 szkl. mleka
- 2/3 szkl. cukru
- 4 łyżki rumu
- 1 op. przypraw do piernika
- 4 łyżki rumu
- 40 dag różnych orzechów
- lukier i marcepanowe gwiazdki
Sposób przygotowania :
- Masło stop, ostudż. Mleko lekko podgrzej, rozpuść w nim drożdże. Mąkę przesiej do miski. Dodaj masło, mleko z drożdżami, cukier, rum i przyprawę do piernika. Dokładnie wyrób. Odstaw na godzinę. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć.
- Dużą blachę wyłóż pergaminem. Spód wylep połową ciasta. Posyp orzechami i przykryj resztą ciasta. Odstaw jeszcze na 45 minut.
- Placek piecz 30 minut w temp. 175 st.