Przepis na sernik z rosą




  • konto usunięte




Sernik z rosą

Składniki:
Ciasto:
-2 szklanki mąki
-pól szklanki cukru
-pól kostki margaryny
-1 jajko
-2 żółtka
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
-1 kg sera zmielonego
-3/4 szklanki cukru
-1 szklanka oleju
-2 szklanki mleka
-budyń śmietankowy
-cukier waniliowy
-2 jajka
-4 żółtka
Piana:
-6 białek
-pół szklanki cukru

Przygotowanie:
Wyrabiamy ciasto z podanych składników i wykładamy nim formę do pieczenia. Przygotowujemy masę serową: ubijamy jajka i żółtka z cukrem i stopniowo, na przemian dodajemy ser, mleko i olej. Na koniec wsypujemy budyń i cukier waniliowy ciągle miksując. Tak przygotowana masę serową wylewamy na ciasto i pieczemy ok. godziny w temp. 200°C. Następnie ubijamy pianę, na koniec dodając do niej cukier i wykładamy na gorący sernik. Pieczemy jeszcze ok. 15 minut, aż piana się zarumieni. Rosa pojawia się po kilku-kilkunastu godzinach.
Smacznego

 


1
Oceń
(1 głosów)

 

Przepis na sernik z rosą - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł