Przepis na slodkiego sumika

/ 1 komentarzy

Witam!
Ostatnio jak złowiłem sumika karlowatego to przekonałem się ze to jedna z najpyszniejszych lecz niestety często niedocenianych ryb.
Przepis:
Upiecz rybe i ściągnij z niej skore i wyjmij kręgosłup (sumik niema innych osci ale trzeba uważać na 2 kolce znajdujące się przy płetwach bocznych. Niby niejest to niebezpieczne ale ukłucie jest bolesne i zmniejsza krzepliwość krwi co prowadzi do ciągłego lekkiego krwotoku)
Podczas pieczenia użyj oliwy aromatycznej. Ja pieke na oliwie czosnkowo ziołowej. Dotego podczas pieczenia dodaj na rybe troche soku z cytryny i soli.
Nastepnie posyp rybe lekko cukrem i palnikiem lub nad patelnia przypis z aż się skarmelizuje. Dzięki temu ryba będzie miała słodkawy posmak.

Podaj rybe z plastrem cytryny,listkiem Bazyli.

Może przepis brzmi dziwnie ale naprawdę jak spróbujesz to pokochasz sumują.
Tak wiec Smacznego!

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Przepis na slodkiego sumika - opinie i komentarze

REMPLAPREMPLAP
0
;-)Ciekawe.Muszę kiedyś jednego zholować na patelnie...Przepisowo to każą je w krzaki wyrzucać;-/ (2013-08-09 11:57)

skomentuj ten artykuł