Przepis na smaczny makowiec


Makowiec

Składniki(8-10 porcji):
CZĘŚĆ I (Ciasto)
5 jajek;
1 kostka margaryny;
2 szklanki mąki;
1 i 1/2 szklanki cukru;
3 łyżki śmietany;
1 i 1.2 łyżeczki proszku do pieczenia;
CZĘŚĆ II (Masa makowa)
30 dag maku;
10 dag masła;
2 całe jaja;
3/4 szklanki cukru;
bakalie;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
aromat migdałowy lub według uznania;

Sposób przygotowania:
CZĘŚĆ I (Ciasto)
Oddzielić żółtka od białek. Margarynę utzreć cukrem, dodawać żółtka i śmietanę i dalej ucierać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubić piankę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem.
CZĘŚĆ II (Masa makowa)
1).Mak sparzyć, przekręcić 3 razy przez maszynkę. Dodać cukier i masło; jajka, proszek do pieczenia, aromat, bakalie i dobrze wymieszać.
2).Blachę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. 2/3 ciasta wyłożyć na blachę, nałożyć masę makową i przykryć resztą ciasta.
3).Piec okokło 45-50 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu polać polewą i posypać wiórkami lub cukrem pudrem.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Przepis na smaczny makowiec - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł