Przepis na szczupaka faszerowanego


SKŁADNIKI:
- cały szczupak o wadze do 2 kg
- sól
- pieprz
- 2 liście laurowe
- 2 łodygi zielonej pietruszki
- szklanka białego wytrawnego wina
- oliwa

FARSZ:
- mała, czerstwa bułka lub 2 kopiaste łyżki tartej bułki
- kopiasta łyżka masła
- żółtko
- kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki (może być mrożona)
- 4 łyżki ciepłego mleka
- sól
- pieprz
- szczypta imbiru
- cienkie plasterki cytryny
- zielenina

PRZYGOTOWANIE:
Z wypatroszonej, oczyszczonej z łusek ryby usuwamy oczy, wycinamy skrzela, myjemy pod bieżącą wodą. Tak przygotowana rybę układamy w odpowiedniej pozycji na suszarce. Gdy spłynie cała woda, obsuszamy rybę ściereczką, nacieramy przyprawami wewnątrz i z zewnątrz. Do środka do ryby wkładamy liście laurowe i gałązki pietruszki, owijamy w wilgotną ściereczkę, odstawiamy w chłodne miejsce.

PRZYGOTOWANIE FARSZU:
Bułkę lub bułkę tartą zalewamy ciepłym mlekiem, gdy napęcznieje, rozcieramy z masłem na jednolita masę, dodajemy żółtko i przyprawy (farsz powinien być pikantny!), natkę pietruszki i raz jeszcze wyrabiamy.

Z ryby usuwamy liście laurowe ( gałązki pietruszki można zostawić), faszerujemy wnętrze ryby przygotowana masą, zszywamy lub dokładnie spinamy szpadkami, dokładnie nacieramy wierzch oliwą, przekładamy do specjalnej formy z ruchomym spodem, wlewamy wino, wsuwamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200*C na 40-50 min (czas pieczenia zależ od wielkości ryby). Szczupak jest upieczony, gdy jego płetwa grzbietowa, lekko pociągnięta ręką, bardzo łatwo oddziela się od mięsa.

Rybę podajemy na wygrzanym półmisku, grzbietem do góry, obłożoną cienkimi krążkami cytryny. Porcje polewamy wytrawnym sosem.

Życzę smacznego

info: Kuchnia polska

 


3.7
Oceń
(3 głosów)

 

Przepis na szczupaka faszerowanego - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł