Przepis na szczupaka pieczonego - Szczupak pieczony z czosnkiem
Łukasz Frankowski (Franek1987)
2011-12-07
Przepis na szczupaka pieczonego
Składniki:
-szczupak około 2 kg cały
-natka pietruszki
-2 duże łyżki świeżego tymianku
-główkę czosnku lub więcej
-1 cytryna
-1 szklanka octu z białego wina
-masło, sól, pieprz.
Przepis na szczupaka pieczonego - Przygotowanie:
Z szczupaka obieramy łuski, wyciągamy flaki, porządnie płuczemy zostawiamy głowe i ogon. Nacieramy solą, pieprzem odstawiamy na 1 godzinne. Na maśle podsmażamy ale delikatnie połowę czosnku pietruszki, po podsmażeniu łączymy z reszta dodając tymianek i płowe z przygotowanego octu. Porządnie wcieramy w środek szczupaka. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni i pieczemy około 30 minut. Od czasu do czasu polewając resztą octu . Tak przygotowanego szczupaka podajemy w naczyniu w którym był on przygotowywany.
Smacznego.
Składniki:
-szczupak około 2 kg cały
-natka pietruszki
-2 duże łyżki świeżego tymianku
-główkę czosnku lub więcej
-1 cytryna
-1 szklanka octu z białego wina
-masło, sól, pieprz.
Przepis na szczupaka pieczonego - Przygotowanie:
Z szczupaka obieramy łuski, wyciągamy flaki, porządnie płuczemy zostawiamy głowe i ogon. Nacieramy solą, pieprzem odstawiamy na 1 godzinne. Na maśle podsmażamy ale delikatnie połowę czosnku pietruszki, po podsmażeniu łączymy z reszta dodając tymianek i płowe z przygotowanego octu. Porządnie wcieramy w środek szczupaka. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni i pieczemy około 30 minut. Od czasu do czasu polewając resztą octu . Tak przygotowanego szczupaka podajemy w naczyniu w którym był on przygotowywany.
Smacznego.